Přestavba už sice skončila, slavnostní otevření se ale uskuteční až 5. září. Pracuje se ještě na vnitřním vybavení budovy.

Projekt přeměny chátrající a téměř nevyužívané stavby ve středu obce se táhl několik let. Vedení obce několikrát žádalo o dotaci, dočkalo se v roce 2013. Stavět se začalo ale až loni v srpnu. Dělníci tehdy provedli demontáže vnitřních rozvodů a také některé demoliční práce.

Stavbaři měli podle původní smlouvy dokončit práce do poloviny května, s poskytovatelem dotace byl ale podepsán dodatek smlouvy na prodloužení termínu stavby. Hotovo muselo být nejpozději na konci června. A to se stavbařům povedlo.

„Vše proběhlo bez zásadních problémů. Je potřeba doložit pouze několik dokladů a doladit pár detailů," uvedl starosta Pržna Petr Blokša. Upřesnil, že celkové náklady na výstavbu centra se pohybují okolo 22 milionů korun. Část nákladů pokryjí dotační peníze.

Sídlo úřadu, lékaře i školní družiny

V budově se bude nacházet družina, učebna pro základní školu, ordinace praktického lékaře, obecní úřad, zázemí zaměstnanců obce, zasedací místnost, knihovna, rodinné centrum, klubovny, společenská místnost a komerční prostory.

Lidé mohli sami spolurozhodovat, jak se bude areál bývalé mateřinky jmenovat. O jméně pro polyfunkční centrum diskutovali také tamní zastupitelé, nedokázali se ale dohodnout. Budově se původně říkalo Centrum občanské vybavenosti, nově to je Občanské centrum.