„Nejkrásnější vánoční dárek, jaký jsme dostali …“ konstatoval primátor Petr Korč k prosincovému otevření obchvatu směrem se západního směru od Příbora na východ dále na Český Těšín. Předcházelo tomu během roku 2022 severojižní napojení k dálnici D56 z Ostravska do Beskyd a puštění provozu na západní první etapu.

Ledové sochy na Pustevnách v Beskydech, pátek 13. 1. 2023.
Dinosauři na Pustevnách: na ledové sochy se použilo více než 44 tun materiálu

Na obchvat města se ve Frýdku-Místku čekalo čtyřicet let a stavbu samotnou i v poslední době a se všemi platnými povoleními brzdily například obstrukce ekologů kvůli měření hluku či sesuv půdy (kde se v postiženém úseku bude pracovat až do června). Dálnice D48 dostala za úkol vyvést z centra města hlavně tranzitní kamionovou dopravu.

Opravili kostel i sakrální památky

U nejrušnější frýdeckomístecké křižovatky Hlavní třídy s ulicemi Ostravskou a Frýdlantskou, které by měl ulevit právě obchvat, stojí kostel sv. Jana a Pavla z roku 1767. A na jeho fasádě i věži dodělali minulý rok tesaři, klempíři a stavaři z Valašska renovace.

Klubová šála Frýdku-Místku v hlavní roli.
Ukradená šála hokejového Frýdku-Místku? Mladíkovi z Ostravy hrozí kriminál!

Specifické podle nich byly zejména výměny plechových krytin, ty vyžadovaly precizní práci. Za účasti kněze, věřících i představitelů města pak slavnostně vložili do báně kostela poselství budoucím generacím – včetně jablkovice ze soukromých zásob pana faráře.

„Vloni byla dokončena v našem městě obnova i dalších drobných sakrálních památek, a to božích muk v Nových Dvorech – Vršavci, kapličky v Bruzovské ulici, sloupové kapličky v ulici ČSA a kříže z pískovce na hřbitově v Lískovci,“ upozornil primátor Korč.

I místecká knihovna je v novém

Od sklepení až po střechu v novém, tak vypadá pobočka Knihovny FM na Hlavní třídě 111 v moravské části města po velké renovaci za sedmačtyřicet milionů korun. Otevřeli ji koncem dubna.

„Dole vznikla učebna, kterou můžeme i pronajímat. Dále oddělení regionálních funkcí, to spravuje fond pro šestadvacet knihoven na Frýdecko-Místecku,“ sdělila její vedoucí Irena Liberdová. V prvním patře zaujaly elektronické rámy u (samozřejmě také nových) dveří – ty instalovali proti nenechavcům, knihy samotné pak mají čipový ochranný systém RFID.

Svoz vánočních stromků ve Frýdku-Místku na skládku, 11. 1. 2023.
VIDEO: Frýdek-Místek, svoz vánočních stromků od popelnic začal, jsou jich tuny

Dětské oddělení zřídili o poschodí výše i se zajímavým pódiem či koutky pro nejmenší. „Beletrie je v patře úplně nahoře, to vzniklo úpravou střechy a máme tam i letní venkovní čtecí koutek,“ řekla Liberdová s tím, že cílem místecké knihovny je vrátit se k dennímu průměru 570 čtenářů v roce 2019.

Rozšiřování centrálního hřbitova

K dalším loňským významným projektům ve Frýdku-Místku patřilo rozšíření centrálního hřbitova na východní hranici města u Dobré. Stálo i s daní něco přes čtyřiašedesát milionů korun a hotovo bylo ještě před koncem roku … ale sněhová kalamita znemožnila jeho oficiální představení a požehnání.

První úpravy v parku Jižní svahy. Město nechalo odstranit zničený mostek. Leden 2023.
Park Jižní svahy Frýdek: zmizela lávka, řeší se černá stavba a zvelebení místa

Po rekonstrukci vzniklo skoro dva tisíce nových hrobových míst k uložení ostatků zesnulých. „Hrobů tradičního pojetí pro rakev je z nového počtu 383, dvojhrobů 39, epitafů – ležatých náhrobních desek na zemi – 424 a urnových míst 1079. Prostory na urny s ostatky byly vytvořeny jak v zemi, tak v kolumbáriích, z nichž je jedno i centrálním kruhovým prvkem v rozšiřované části plochy hřbitova,“ popisovala mluvčí radnice Jana Musálková Jeckelová.

Libor Hudáček, útočník Třince, při utkání s Kometou Brno (6:1) v rámci Winter Games pod širým nebem v Bratislavě.
Oceláři pod širým nebem kralovali! Splněný sen, rozplýval se čtyřbodový Hudáček

První etapa znamenala na centrálním hřbitově i postavení plošné dešťové kanalizace, parkoviště pro devatenáct vozů, chodníků ze zámkové dlažby, veřejného osvětlení, rozvodů vody včetně pítek s možností plnění nádob k zalévání hrobů. Přidali tu dále kamerový systém, opravili objekt pro údržbáře i skladiště jejich techniky a v neposlední řadě zřídili sociální zázemí pro veřejnost v „antivandal“ provedení. Nová rozloha hřbitova byla oplocena a čelní strana od silnice navázala na původní zeď, vysadili tady i 66 stromů a 2300 keřů.