Ačkoli kozlovické knihovně loni oproti roku 2014 mírně poklesl počet návštěvníků a výpůjček, počet registrovaných čtenářů naopak stoupl na 359, přičemž zhruba polovinu tvoří děti do patnácti let.

„Tento rok se zvýšil počet online přístupů do knihovny, lidé víc hledají knihy přes systém," komentovala Markéta Navrátilová, vedoucí tamní obecní knihovny, která minulý rok zaznamenala 12 908 výpůjček. Podle ní u dětí nejvíce vede Deník malého poseroutky. „Předávají si ho z ruky do ruky," smála se Navrátilová s tím, že děti zajímá i scifi nebo fantasy literatura. Dospělí čtou severskou krimi nebo romány ze skutečného života.

Knihovna v Nýdku, která v roce 2005 získala čestné uznání Ministerstva kultury za rozvíjení aktivit pro dvojjazyčnou veřejnost příhraničních obcí, hlásí mírný úbytek čtenářů. Zatímco v roce 2014 mělo průkazku 156 lidí, loni počet čtenářů poklesl o 23. „Naopak stoupl počet neregistrovaných uživatelů, včetně dětí, navštěvujících internet. Je to celorepublikový trend, knihovny se dnes totiž nezabývají pouze půjčováním knih," komentovala nýdecká knihovnice Kristina Wojnarová.

Potvrdila, že u dětí vede Deník malého poseroutky, ale také třeba Velkej frajer Nate nebo Darebák David. „Navštěvuje nás hodně žen v důchodovém věku, které čtou například rodinné ságy a romány z exotického prostředí," doplnila Wojnarová.

V Místní knihovně Ostravice mělo minulý rok kartičku 323 lidí, což je o sedm více než v předchozím roce. Podle vedoucí knihovny Martiny Klímkové se daří lákat nové dětské čtenáře pomocí různých událostí nedávno přišly desítky nejmenších na akci s názvem Tátové čtou dětem.

Nejmladší čtenáři mají zájem o knižní vydání filmových pohádek nebo třeba o „klasiky", jako jsou třeba Mach a Šebestová nebo Maxipes Fík. Starší děti čtou kromě „poseroutky" komiksy, náctiletí scifi a fantasy literaturu. Ostravičtí dospělí čtenáři mají zájem o severskou krimi, bestsellery, ale také o naučnou literaturu nebo historické romány. „Čtenáři se hodně dívají po novinkách. Mají možnost nám napsat, kterou knihu by chtěli pokud víme, že ji bude číst hodně lidí, objednáme ji," řekla Martina Klímková s tím, že pokud nějaký titul v nabídce chybí, snaží se ho vypůjčit v nedaleké knihovně Frýdlantu nad Ostravicí.

Také v Ostravici se mohou pochlubit diplomem ze soutěže Knihovna roku, který získali v roce 2012 v kategorii základní knihovna.