Letos se tam zpívalo už sedmým rokem, stejně jako v předchozích letech dorazily na náměstí stovky lidí.

Projekt Česko zpívá koledy, který zaštiťuje Deník, jehož regionální redakce se nacházejí po celé republice od Chebu až po Frýdek-Místek, je největší spontánní předvánoční akcí v tuzemsku. Letos se událost ve všech krajích naší země konala už podeváté. Letošní ročník byl rekordní, protože se zpívalo na více než tisícovce míst, a to nejen v tuzemsku, ale také v zahraničí. Kouzlo spočívá v tom, že ve stejný moment zpívají lidé v celé zemi i za jejími hranicemi několik stejných koled.

Renovovaná expozice Beskydy příroda a lidé se dočkala slavnostního otevření.
Renovovaná expozice Beskydy příroda a lidé se dočkala slavnostního otevření

Ve Frýdku-Místku se na podiu na náměstí Svobody představil stejně jako loni pěvecký sbor Catena Musica. Podobně jako v Ostravě lidé v 18 hodin uctili minutou ticha památku obětí úterní střelby v ostravské fakultní nemocnici. Když pak sbor spustil první tóny vánoční koledy Nesem vám noviny, přidávaly se ke zpěvu stovky lidí pod podiem a také u nedalekých stánků. Ve Frýdku-Místku se k akci přidalo také obchodní centrum Frýda.

Například v Třinci před kulturním domem Trisia zpíval koledy jako každoročně Štývarův dětský sbor, rušno bylo také ve Frýdlantu nad Ostravicí, kde na tamní náměstí dorazilo odhadem šest stovek lidí. Hudební program tam byl pod taktovkou písničkáře Pavla Býmy, který si na podium přizval další muzikanty.

Lysá hora byla v pátek v obležení turistů.
Čistička na Lysé hoře kolabuje kvůli přetížení. Inspektoři dali pokutu

Velký zájem o zpívání koled byl také v Dobraticích, kde akci pojali jako předvánoční setkání spojené s rozsvícením vánočního stromu. Na náměstíčku před budovou obecního úřadu se tam sešlo téměř pět set lidí. Svatomichaelský pěvecký sbor z Řepišť se tam přidal k dětem ze ZŠ Dobratice a místnímu farnímu sboru Filia.

A například Lhotka pod Ondřejníkem se k akci „Česko zpívá koledy“ připojila už pošesté. Společně se scholou Rosnička, sborem Cantamus a folklorním souborem Pilky si návštěvníci zazpívali koledy u obecního úřadu.

Další vydařený ročník tak je za námi, Deník proto srdečně děkuje všem interpretům, organizátorům i návštěvníkům, kteří si společně přišli zazpívat.

Hybridní automobil Toyota C-HR. Ilustrační snímek.
Město přidá lidem desítky tisíc na nákup hybridního auta