V sobotu již před třetí hodinou odpolední se začali scházet kandidáti a členové lidovců ve své krajské a okresní kanceláři v Místku, aby sledovali vývoj výsledků voleb. Úsměvy se šířily na každou stranu, víno se rozlévalo hojně a i občerstvení složené z různých masových pochutin přidávalo na příjemné náladě. Většina lidovců očekávala a i si přála alespoň stejný počet hlasů, jako ve volbách posledních.

Tomu ale tak není, lidovci získali jen 5,8 procent hlasů a ve sněmovně mohou obsadit pouhých deset křesel. A jelikož v Moravskoslezském kraji ukousli z volebního koláče přes šest procent, tak mohou do poslanecké sněmovny zaslat jen jednoho svého zástupce.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.
Králem voleb v kraji je Ivo Vondrák. Nemám ambici být ministrem, řekl Deníku

„Samozřejmě jsme čekali výsledek alespoň odpovídající tomu před čtyřmi lety, každopádně ta politická struktura se velmi změnila a není divu, že se ty síly nějakým způsobem přeskupily,“ je si vědom momentální politické situace poslanec Petr Kudela, který se ale na další čtyři roky do sněmovny i přes kandidaturu nejspíš nedostane.

Před čtyřmi lety získalo KDU-ČSL 6,78 procent a do poslanecké sněmovny se tak dostalo jejich 14 členů. „Očekávali jsme opravdu víc procent, tak kolem sedmi, osmi. Takže jsme rozhodně zklamaní,“ uvedla zastupitelka Třince a poslankyně Pavla Golasowská, která se jako krajská lídryně podívá do poslanecké sněmovny znovu. V kraji získala Golasowská 3686 preferenčních hlasů a měla tak o 326 hlasů více, než druhý Kudela.

Ilustrační foto
To jsou oni! Podívejte se, kdo bude nově hájit zájmy Moravskoslezského kraje

„Velké poděkování všem voličům za podporu, myslím si, že jsme ukázali, že do sněmovny patříme, ta podpora je taková, že jsme překročili magickou hranici pěti procent a překročili jsme ji celkem zdatně. Samozřejmě jsme čekali výsledek alespoň odpovídající tomu před čtyřmi lety, každopádně ta politická struktura se velmi změnila a není divu, že se ty síly nějakým způsobem přeskupily. Dále bych chtěl popřát těm, kteří získali dobré výsledky a k tomu, aby se jim dařilo naplňovat jejich volební program, protože jsem měl tu čest potkat se s panem předsedou slovenské vlády Robertem Ficem, který řekl, že sice má většinu ve sněmovně, ale nemohlo ho nic horšího potkat, než zrealizovat svůj volební program. Na tom se vlastně ukazuje, zda byl volební program pouze holým předvolebním populismem,“ uvedl Deníku poslanec a dvojka KDU-ČSL v našem kraji Petr Kudela.

Sledování výsledků parlamentních voleb ve štábu ANO, 21. října v Praze. Ivo Vondrák
ANO dosáhlo výsledku, na který u nás bývala zvyklá ČSSD

Sčítání hlasů v kraji jsme sledovali zde:

Online reportáž
Online reportáž