Program Dne zvířat v Zoo Ostrava bude probíhat po celý den na několika místech v areálu. Program bude zaměřen nejen na vzácné a nejohroženější exotické druhy, ale i na zástupce domácí přírody, například velké šelmy v Beskydech.

Z historie Dne zvířat 
Světový Den zvířat připadá na 4. října. Oslavy souvisejí s Františkem z Assisi, který proslul svou láskou ke všem stvořením a jehož svátek se připomíná právě tento den. 

Zapojily se i školy a další instituce z Moravskoslezského kraje. Například Divadlo loutek připravilo pro návštěvníky soutěž týkající se podmořského světa. V provozu bude i safari expres, který projíždí přímo výběhy mezi stády vzácných kopytníků. Akce se uskuteční jen za pěkného počasí.

Sběr dýní a podzimních plodů

Sezóna dýní je v plném proudu, proto se ostravská zoologická zahrada opět obrací na zahrádkáře a pěstitele, kterým se urodilo nebývalé množství těchto plodů. Pokud nevíte, co s nimi, zoo ráda jejich přebytky přijme. Poslouží nejen k výzdobě areálu zoo, ale zejména jako krmivo pro zvířata. 

Video níže zachycuje dýně ve výběhu Tsavo, kde si na nich pochutnávají dikobrazi jihoafričtí. Pro mangusty trpasličí slouží vydlabaná dýně spíše jako průlezka a místo k úkrytu. Do jedné ale chovatelé umístili larvy potemníka brazilského – oblíbené pochoutky mangust.

Zdroj: Youtube

První listopadovou sobotu se v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava uskuteční tradiční oslavy svátku Halloween spojené s dlabáním dýní. Dýně budou využity nejen na akci, ale také jako krmivo pro řadu chovaných zvířat, pro které jsou tyto plody zajímavým zpestřením jídelníčku i velkou pochoutkou. Patří k nim například prasata, medvědi, některé druhy opic, dikobrazi nebo hroši - viz fotogalerie výše.

Tito krásní praváci jsou k mání v centru Ostravy. Kilo za 390 korun.
390 korun za kilo praváků? Zájem o hřiby na Ostravsku trvá

Kromě dýní přijímá Zoo Ostrava i další podzimní plody – šípky, jeřabiny a žaludy. V tomto případě se mohou zájemci zapojit do soutěže Šípkový podzim. Pravidla soutěže najdete zde. Do soutěže nejsou zahrnuty plody jírovce maďalu (kaštany). Tyto plody zoo ani nepřijímá.