Na důkladnou kontrolu autobusů a autokarů se v úterý v rámci celorepublikové akce zaměřili moravskoslezští policisté. Své stanoviště měli na rychlostní komunikaci mezi Frýdkem-Místkem a Frýdlantem nad Ostravicí. Zajímali se mimo jiné o technický stav vozidel a dodržování přestávek.

„Během akce policisté zkontrolovali sedm vozidel, z toho dva autobusy a pět nákladních vozidel. Počet se může zdát malý, ale kontroly tachografů jsou časově opravdu náročné. V prvé řadě je nutno zkontrolovat, zda tachograf správně funguje. Pak teprve přijde na řadu důkladné zkoumání den po dni, zda řidič opravdu dodržoval zákonem stanovené přestávky. Všichni řidiči byli tentokrát vzorní, a co se týká dodržování doby odpočinku, bylo vše v pořádku," uvedla Daniela Vlčková z krajské policie s tím, že nedostatky však odhalila další časově náročné kontrola týkající se technického stavu.

„Zde policisté zjistili, že jeden z řidičů autobusu měl ve voze hasicí přístroj s propadlou periodickou kontrolou. Další dva nákladní automobily měly pneumatiky ojeté pod stanovenou mez. Ve všech třech případech policisté řidičům za nevyhovující technický stav vozidel uložili blokové pokuty v celkové výši tři a půl tisíce korun. Další přestupek – prošlou periodickou kontrolu tachografu – zjistili celníci," uzavřela Vlčková.