V sobotu a neděli ovládli místecké náměstí fanoušci, kteří u velké obrazovky fandili hokejistům na mistrovství světa, dnes je vystřídali demonstranti. Zatímco na hokejové promítání dorazilo několik stovek lidí, o protivládní demonstraci byl slabší zájem.

„Frýdek-Místek je socialistické město, tady je to náročnější, i tenhle počet lidí je úspěch,“ okomentoval to jeden z účastníků protestní akce. O půl sedmé v podvečer se na náměstí shromáždilo přes sto lidí. Někteří z nich si přinesli transparenty s požadavky na nezávislost justice, další nápisy útočily na premiéra Andreje Babiše i prezidenta Miloše Zemana.

„Myslím si, že je důležité dát najevo, že s některými věcmi nesouhlasíme. Nemůžeme si přece nechat všechno líbit,“ podotkl další účastník.

Poté, co v minulém týdnu dorazilo na demonstraci na Václavské náměstí v Praze zhruba šedesát tisíc lidí, se tentokrát organizátoři ze skupiny Milion chvilek pro demokracii zaměřili na regiony. Počet obcí a měst, kde se měly v úterý v podvečer konat demonstrace, se vyšplhal na 240. V okrese se k nim řadil také Frýdlant nad Ostravicí.

Areál textilky.
Budova Slezanu ve Staroměstské ulici není kulturní památkou

Mezi požadavky iniciativy patří odstoupení ministryně spravedlnosti Marie Benešové, přijetí sedmi pojistek pro nezávislost justice, účast premiéra Andreje Babiše v televizním duelu, kde má obhájit své kroky. Pokud tak neučiní, pak má podle iniciátorů protivládních akcí podat demisi.

DEMONSTROVALO SE NA ŘADĚ MÍST

Protest na místeckém náměstí se nesl v poklidném duchu. Lidé si připínali protestní placky na oblečení a zvedali nad hlavu transparenty. Po předneseném projevu, který si vysloužil hlasitý potlesk, se účastníci vydali na krátký pochod v blízkosti náměstí.

V okolí se demonstrovalo například v Ostravě, Novém Jičíně nebo Opavě. Například v Ostravě se lidé na protivládním shromáždění sešli v poslední době už poněkolikáté, v úterý bylo na Masarykově náměstí okolo čtyř set účastníků. Naopak města a obce v sousedním Karvinsku se k protestům nepřipojily.

Další vlna protestů je naplánována na úterý 4. června, k účasti na nich vybízeli i pořadatelé dnešní demonstrace ve Frýdku-Místku. Tentokrát se uskuteční opět v Praze na Václavském náměstí v 18.30 hodin.

Demonstrace v Moravskoslezském kraji:

Demonstrace v Česku:

Online reportáž