Město Frýdlant nad Ostravicí společně s Hasičským záchranným sborem, místními dobrovolnými hasiči, Zdravotnickou záchrannou službou Moravskoslezského kraje a policií připravilo preventivně výchovnou akci na páteční dopoledne, a to pro žáky osmých tříd dvou frýdlantských základních škol. Téma ochrany obyvatelstva a chování občanů při mimořádných událostech je přitom jedním z průřezových témat školního vzdělávacího programu.

Na několika stanovištích si žáci vyslechli poutavý výklad odborníků z jednotlivých složek IZS o tom, co dělat v případě, že budou účastníky nějaké mimořádné události, jak poskytnout první pomoc a také jak se zachovat v případě, že se stanou svědky nějaké činnosti, která je v rozporu se zákony a dalšími předpisy naší země.

Ředitel Letiště Leoše Janáčka Ostrava Jaromír Radkovský
Ředitel stagnujícího Letiště Leoše Janáčka Ostrava radí fotbalové Opavě

"Školáci měli možnost prohlédnout si vybavení záchranných složek. Zprvu poněkud pasivní přístup dospívajících žáků se podařilo přednášejícím vždy změnit v poměrně živou, věcnou a pro děti jistě přínosnou diskusi," uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

Akce se zúčastnilo celkem kolem 180 žáků a pedagogů. Kvůli nepříznivému počasí zůstala na venkovní ukázce pouze rozměrná technika hasičů, ostatní stanoviště byla přesunuta do prostor hasičské zbrojnice místních dobrovolných hasičů.

"Se získanými informacemi budou ještě žáci dále pracovat ve svých třídách, kde budou vyplňovat kvízy a zpracovávat další úkoly podle pokynů pedagogů. Nejlepší zástupci z jednotlivých tříd vytvoří školní týmy, které se proti sobě utkají ve vědomostně-dovednostní soutěži s bezpečnostní a záchranářskou tématikou. A ta se bude konat ve středu 24. dubna v kulturním domě ve Frýdlantu nad Ostravicí," doplnil Petr Kůdela.

Místo, kde stával vypálený dřevěný kostelík v Gutech. Na jeho místě letos vyroste nový.
Hrubá stavba kostela v Gutech by mohla stát ještě letos