Československá obec legionářská, lékaři a lidé nejen z Bystřice, ale i z okolních obcí si nenechali ujít slavnostní odhalení pamětní desky, která je umístěna na takzvaném „lékařském domě".

Pamětní deska.

Najdete ji na objektu s číslem popisným 500 v Bystřici. Zádušní mši za oba zavražděné vedl František Lízna, nositel Řádu Tomáše Garrigue Masaryka, společně s farářem Arturem Kimakem v katolickém kostele Povýšení svatého Kříže, který byl zaplněn do posledního místa.

Po mši se účastníci sešli u zmíněného domu, kde páter posvětil pamětní desku. Mezi přítomnými byli rodinní příslušníci MUDr. Jaroslava Míčka a Jana Heczka, starosta obce Ladislav Olšar, členové ČsOL jednoty Frýdek-Místek, zástupci MSK a Magistrátu Frýdku-Místku.

Následně starosta obce Ladislav Olšar přítomným přečetl zdravici prezidenta ČR Miloše Zemana a exprezidenta Václava Klause.

„Zoufám nad strašlivým zapomínáním naší nedávné minulosti a nad nepřetržitými pokusy o její přepisování za účelem aktuálních politických ambicí. Týká se to mnoha našich historických období, vyniká v tom hlavně desinterpretace druhé světové války. Platí to všeobecně, v celé naší zemi. Zdá se ovšem, že je to ještě silnější v okrajových oblastech státu, kde je národnostní problém ostřejší a citlivější," zdůraznil bývalý prezident Václav Klaus. Starosta Bystřice v závěru poděkoval všem, kteří se akce zúčastnili. „Věřím, že se toto místo stane mementem hrůz druhé světové války a oběti, které místní přinesli, si zde budeme každoročně 25. března připomínat," uzavřel starosta Ladislav Olšar.