Umožní jim to novela zákona o místních poplatcích. Úřady nyní propočítávají, zda a případně o kolik mohou poplatek zvýšit. Vědět to budou už v listopadu, o konkrétních částkách mají hlasovat zastupitelstva ještě před koncem roku.

„V současné době se zpracovávají podklady pro návrh poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování odpadů ve městě Třinci od 1. ledna 2013. Současně bude provedena analýza případného dopadu možného navýšení poplatku na obyvatele," řekla včera redakci Jana Gawlasová, vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství. Zmíněnou tisícovku tvoří „paušál" 250 korun, zbytek se vypočítává z konkrétních nákladů za kalendářní rok, je zde ale stanoven „strop" ve výši 750 korun. „Nejsou tam veškeré náklady, ne na separaci. Čili to, v čem jsme dobří, tam nebude. A je jasné, že každá obec to bude mít jinak," upozornila Jana Gawlasová s tím, že někde se mohou vejít do pěti set korun, jinde zase bude i tisícovka na pokrytí nákladů málo.

Zejména větší města dotují likvidaci odpadu mnohamilionovými částkami, ty ale mohou v příštím roce výrazně klesnout. V Třinci, kde lidé řadu let platí 500 korun, se zastupitelé sejdou 11. prosince. O jaké částce budou hlasovat, nechce Jana Gawlasová spekulovat.

Stejně to vidí i její jablunkovský kolega Jiří Vavřač. „Podklady zpracovává náš odbor. Sice je teoreticky možné, že to vyjde na méně než je současných 492 korun, ale já to nejdřív musím spočítat. Budu brát skutečné náklady v loňském roce a podělím je počtem poplatníků, jejichž okruh je nově stanoven. Do půlky listopadu bychom měli vědět, co předložíme radě, a začátkem prosince má být zastupitelstvo," shrnul šéf odboru životního prostředí v šestitisícovém Jablunkově. „My letos máme poplatek 396 korun," připomněl starosta o něco menšího Brušperku Ivan Krupník. Poznamenal, že město se chystá vyhlásit výběrové řízení k tomu, kdo se bude o odpady starat, a v polovině prosince zastupitelé rozhodnou, co s poplatkem. „Je to únosné, řekl bych, že je to přijatelná hranice," uvedl k současným čtyřem stovkám ročně. Odhaduje, že pokud se zastupitelé rozhodnou částku zvýšit, tak maximálně do pěti set korun. „Ale může to i zůstat," tvrdí Ivan Krupník.

Ve Frýdku-Místku činí letošní poplatek za odpad 492 korun, lidé starší sedmdesáti let platí 252 korun.

Magistrát nedávno vyzval všechny neplatiče, aby poplatek uhradili do konce října, jinak budou muset počítat se sankcemi. S dotazem, zda už je jasné, jaká částka bude navržena pro rok 2013, Deník oslovil několik odborů magistrátu, avšak bez odpovědi.

„Jakékoli zvýšení by mi určitě vadilo, a pokud by to mělo být víc než 500, tak i naštvalo," řekla včera redakci čtyřicátnice Louise, matka dvou dětí, která žije v centru Místku. „Platit se to musí, ale zdražuje se bydlení a všechno jde nahoru. I stovka je dost, pokud je žena sama s dětmi, tak počítá každou korunu. Uměli zrušit porodné, přitom nedávno mi přišla složenka, že ani ne dvouletý kluk má zaplatit za odpady 902 korun," pravila Louise. Jenže jen loni vyprodukovali občané a město celkem 20 893 tun odpadu.

Neplatičů ubývá

Třinec Ekonomický odbor městského úřadu v Třinci evidoval na konci roku 2011 v souvislosti s odpady nedoplatky ve výši 7 504 815 korun. Podle úředníků se přitom situace s dlužníky zlepšuje a neplatičů ubývá, protože se začaly nedoplatky exekučně vymáhat. Což prý na řadu neplatičů evidentně platí.