DENÍK SLEDUJE

Odpoledne se již situace zlepšila. Na řadě míst ale zůstaly i nadále překročeny limitní hranice polétavého prachu. Hodnoty však již nebyly extrémně vysoké jako ráno.

Zhoršená kvalita ovzduší se podle Marka Bruštíka, vedoucí oddělení ochrany ovzduší moravskoslezského krajského úřadu, týkala zejména oblastí Ostravsko-Karvinska. Problémy dělal především polétavý prach. Nejhorší situace nastala ráno v Ostravě-Zábřehu. Na tamní stanici činila průměrná klouzavá čtyřiadvaceti­hodinová koncentrace polétavého prachu v ovzduší 126 mikrogramů na metr kubický. Denní limit je přitom 5O mikrogramů. V podvečer klesla hodnota na 98 mikrogramů. Největším zdejším problémem jsou lokální topeniště a také automobilová doprava.

Existuje podle Vás reálné řešení, jak v brzké době zlepšit ovzduší v regionu? HLASUJTE ZDE!

Hodnoty nad 100 mikrogramů hlásily v sobotu v podvečer již pouze stanice v Ostravě-Bartovicích (111)a Frýdku-Místku (109). V dopoledních hodinách takových stanic bylo šest.

Podle meteorologů bude podobná situace panovat i v následujících dnech. „Ráno a dopoledne očekáváme časté mlhy,“ řekla Eva Auxtová z ostravské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu. Inverzní ráz počasí se podepíše na zvýšených koncentracích škodlivin v ovzduší. Během dne by mělo i díky mírnému větru docházet ke zlepšení, v noci je však nutné znovu počítat se zhoršením.

„Žádáme občany, aby v těchto dnech svým jednáním minimalizovali množství vypouštěných škodlivin do ovzduší. Rovněž žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšené koncentraci znečišťujících látek,“ uvedl Bruštík s tím, že zejména starší lidé, děti a nemocní by měli omezit pobyt venku. „Není vhodné venku sportovat, větrat by se mělo jen krátce a intenzívně. Smog může vyvolat především dýchací obtíže. Doporučujeme zvýšit přísun vitamínů, zejména vitamínu C, nekouřit a vyhýbat se zakouřeným prostorám,“ doplnil Bruštík.

Podle Jiřího Bílka ze Zdravotního ústavu Ostrava není nástup smogové situace v polovině října nijak výjimečný. Nejhorší podmínky pravidelně nastávají v lednu a únoru.

Všechny články o znečištěném ovzduší na Ostravsku ČTĚTE ZDE!