„Převážná část lastur je čistá a je zřejmé, že došlo k odkrytí pozůstatků přirozeně uhynulých jedinců. Některé jsou uzavřené a ukotvené v písku, ale v těchto případech se převážně jedná o jedince uhynulé mnohem dříve, než došlo k osušení dna," uvedla Lenka Filipová, podniková ekoložka z Povodí Odry. Díky pozvolnému klesání hladiny mají mlži možnost přesouvat se do vody, nelze však podle ní vyloučit úhyn méně zdatných jedinců.

Škodu mohou napáchat také lidé, kteří se procházejí po osušených březích poblíž vodní hladiny hrozí totiž, že rozšlápnou živé mlže ukryté ve vlhkém bahnu.

„Z nalezených lastur převážná část patří škebli říční, která nenáleží mezi zvláště chráněné druhy, na rozdíl od škeble rybničné. Několik lastur náleží velevrubům. Druhové zařazení se ověřuje. Velevrub tupý a malířský totiž náleží mezi zvláště chráněné živočichy," upozornila ekoložka Lenka Filipová s tím, že výskyt škeblí bude nadále sledován.

Dodala, že při zahájení chystaného záměru na odtěžení sedimentů z přehrady bude nutné provést záchranný přesun chráněných druhů mlžů. (rym)