Řidiči ve Frýdku-Místku si zvykají na častá dopravní omezení. Sotva skončí oprava průtahu v centru města ve směru na Český Těšín, začnou se tvořit další kolony vozidel, tentokrát v opačném směru, tedy na výjezdu z města na Příbor. „Důvodem je napojení rozestavěné silnice R48 z Rychaltic na ulici Příborskou," informovala mluvčí magistrátu Jana Matějíková s tím, že správcem silnice je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Omezení mělo začít 20. října, avšak termín prací byl posunut na 29. října. Práce skončí, jak bylo oznámeno, v neděli 4. listopadu. Na výjezdu z města směrem na Příbor u čerpací stanice Benzina stavbaři vybudují napojení rozestavěné rychlostní silnice z Rychaltic do Frýdku-Místku na současnou R48. Provoz bude veden střídavě pouze v jednom jízdním pruhu a bude řízen semafory.

„Apelujeme na řidiče, aby dbali zvýšené opatrnosti, sledovali dopravní značení, a pokud je to jen trochu možné, aby se tomuto místu vyhnuli," upozornila Jana Matějíková. Již minulý týden bylo zřejmé, že tvorba kolon se dá očekávat nejen na výjezdu z města ve směru na Příbor, ale také na příjezdu z Příbora do Frýdku-Místku. Přitom dlouhodobé dopravní omezení už platí na estakádě, kde by motoristé měli i ve špičkách dodržovat padesátku.

Minimálně do konce října lze čekat dopravní komplikace také na Třinecku. V Bystřici totiž opravují most a ve Vendryni u zastávky Moržol se pro změnu staví chodník. Provoz zde v jednom jízdním pruhu řídí semafory, někdy v průběhu tohoto týdne už mají auta Vendryní projíždět oběma směry po dočasně zúžené silnici I/11.

Oprava mostu v Bystřici bude delší podle ŘSD není jasné, zda se naplánované práce podaří zvládnout do konce roku. V případě, že to počasí nedovolí, by se druhá polovina mostu opravovala až na jaře 2013, šířka vozovky by se ale přes zimu nezměnila. Motoristé se mohou komplikacím vyhnout třeba objížďkou přes Oldřichovice, Karpentnou a Milíkov.

Oprava mostu byla nezbytná, říká starosta Bystřice Ladislav Olšar

Oprava havarijního mostu v Bystřici, kterou má na starosti Ředitelství silnic a dálnic, bude dopravu komplikovat do listopadu „S nástupem jara však bude pokračovat," říká v rozhovoru bystřický starosta Ladislav Olšar.

Jak se oprava projevila v Bystřici a okolí? Jde o velkou komplikaci?

ŘSD zhruba po roce příprav rozjelo opravu mostu, který vede přes silnici I/11 nedaleko motorestu Bajusz. Jde o menší mostek přes vodní tok Prašivá. Pro místní motoristy je to komplikace v tom, že minimálně polovina provozu od Hrádku po část křižovatky Karpentská, kde se nedávno dělala světla, přejíždí přes centrum Bystřice aby se řidiči vyhnuli právě tomuto místu, kde jsou semafory a tvoří se několikakilometrové kolony.

Jak je to s termíny? Některé informace hovoří o tom, že v případě příznivého počasí se může vše stihnout ještě letos.

Most je bohužel v havarijním stavu, a tak už si vyžadoval zásah. Nám bylo řečeno, že oprava potrvá až do května příštího roku, bude však přerušena koncem listopadu jejich s tím, že v té době by už měla být dokončena první polovina mostu. Poté se provoz vrátí do původního stavu. A s nástupem jara se zase začne. Čili na zimu to bude normálně průjezdné, ale březen až květen přinese opět komplikace. Přináší to problémy, ale víme, že nám nezbývá nic jiného než to přetrpět.

Budování přeložky silnice I/11 je ještě relativně daleko, nezačne se dřív než v roce 2014. Dá se vůbec odhadnout, jak se obří stavba projeví na kolabujícím starém hlavním tahu?

Výstavba přeložky mezi Bystřicí a Třincem bude samozřejmě probíhat v jiné trase, ale člověk si musí uvědomit, že i na tuto stavbu se bude muset někudy dovézt spousta materiálu. Proto se domnívám, že stavba přinese komplikace v tom, že po staré silnici I/11 bude jezdit ještě více aut než nyní. Zatím si to ale nedovedu představit.