Symbolicky se tak stalo 100 let od jejího zrodu. V budově byla v minulosti záložna, restaurace, hudební škola a od roku 1905 se stala sídlem místní samosprávy.

„V listopadu 2016 odhalily stavebně technické a biologické průzkumy havarijní stav budovy. Radnice tak letos projde náročnou rekonstrukcí, kterou navíc nelze z ekonomických důvodů odkládat,“ uvedla Helena Pešatová, starostka města. Zahájení realizace bude předcházet přemístění pracovišť městského úřadu do náhradních prostor finančního úřadu po dobu realizace stavby, která je v plánu v termínu od 1. září 2020 a potrvá až do 25. května 2022.

Ilustrační foto.
V domově pro seniory v Jablunkově se koronavirem nakazilo čtyřiašedesát osob

Od roku 2000 město realizovalo v rámci údržby budovy nezbytné opravy související se špatným technickým stavem jednotlivých částí. Měnila se některá okna, opravovaly podlahy a světlíky, došlo k opravě střechy a střešního okna. Na základě závěrů odborných průzkumů, které konstatovaly velmi špatný stav střešní krytiny a konstrukce krovu a vzhledem k výskytu nebezpečné dřevokazné houby dřevomorky domácí, bylo nutné provést urychleně další kroky. Stejně tak je nezbytné realizovat odvodnění celé budovy, opravy soklů i fasády. Rekonstrukce řeší opravu budovy městského úřadu, částečně Janáčkovy síně a přístavby.

Cestování autem - Ilustrační foto
Co dělat, když jste v zahraničí a spácháte dopravní přestupek?

„Jelikož je budova radnice zapsána v seznamu památkově chráněných objektů, byly všechny předpokládané výše uvedené opravy předem konzultovány se zástupci státní památkové péče,“ doplnila starostka. Rekonstrukce radnice by měla stát 14 milionů korun. Stavební úpravy, zejména oprava střešní krytiny, krovu a stropu budou představovat zásadní omezení v provozu celé budovy po dobu oprav.

„Omezení provozu a přesuny úřadů nikdy nejsou příjemnou záležitostí, ale uděláme vše proto, aby obyvatelům Frýdlantu nad Ostravicí i okolních spádových obcí bylo umožněno využít činnosti jednotlivých přesídlených odborů a nevznikaly zbytečné problémy. Věřím, že vše půjde podle plánu, aby se radnice už v roce 2022 mohla opět otevřít veřejnosti a město tak získalo další reprezentativnější budovu,“ zakončila starostka.

Ilustrační foto.
Krajská hygiena vyhlásila nová opatření. Jsou mírnější, platí od pátku