Meteorologové z Lysé hory nyní budou sledovat Anču, Cecilku, Babču a další. Nejedná se ovšem o nelegální odposlechy ani žádný druh harašení, ale o zcela seriózní ornitologický projekt organizovaný bartošovickou záchrannou stanicí živočichů. Meteorologická stanice na Lysé hoře se stala novým spojencem v projektu návratu orla skalního do české přírody. Ochránci přírody mladé orly vypouštějí do nových teritorií v Beskydech. Každý z vypuštěných dravců má na zádech připevněnou malou vysílačku, která vydává do éteru unikátní rádiové signály.

„Vysílačky vydrží pracovat asi čtyři roky, což je doba, po kterou orli ještě nemají svá vlastní teritoria a veškerý čas tráví na takzvaných potulkách po širokém okolí, proto je nemožné je v tomto období bez vysílačů vystopovat,“ vysvětlil bartošovický ornitolog Petr Orel. Ve čtyřech letech orli zakládají rodiny a vymezují si svá teritoria, kde pak zůstávají po celý život. Pro ornitology už potom není problém orlí hnízdo najít a zkontrolovat, zda jsou ptáci v pořádku. Asi po čtyřech letech se baterie ve vysílačce vybije, pásky povolí a celá krabička odpadne.

Novým členem týmu ornitologa Petra Orla se stal Vladimír Ondruch z Českého hydrometeorolo­gického ústavu, který na Lysé hoře pracuje. Jeho úkolem bude třikrát za den vyjít před svou stanici a pokusit se jedním ze skenerů zaměřit sedm sledovaných orlů, které lidé v posledních dvou letech do volné přírody v Beskydech vypustili. Mladí orli mají svá identifikační čísla, ale také jména. Nechybí mezi nimi třeba i Anča, Cecilka nebo Babča. „Pro člověka, který je na Lysé stále, je monitoring otázkou pěti minut, nám výlet sem zabere půl dne,“ dodal Petr Orel.