„V dubnovém termínu se koná už popáté," řekl za pořadatele Jiří Šnapka. „Osadníky hráváme i v klubu deskových her, který se schází každou středu," dodal s tím, že zájemci mohou hrát i jiné pravidelné turnaje, a to každý měsíc.

Sobotní klání ale bylo výjimečné v tom, že se z něho dalo postoupit do finále mistrovství ČR. „To bude v říjnu v Praze na festivalu Deskohraní 2016," vysvětlil Jiří Šnapka.

Osadníci z Katanu mají mezi příznivci deskových her úspěch.

„Začali jsme s ní proto, že je to v podstatě jednoduchá hra. Je možné se ji naučit za půl hodiny. Ale stejně tak je možné, že úplný začátečník by ten turnaj nezvládl," uvedl pořadatel a naznačil, že hráči se učí mimo jiné obchodovat a navzájem komunikovat.

Principem je získat deset bodů. Ve hře lze například stavět vesnice, města a vojsko, buduje se rovněž co nejdelší cesta.

„Mohou to hrát i malé děti. Ale když to hrajeme v klubu deskových her, rozdělujeme to podle věku, protože ten může hrát určitou roli například při obchodování," konstatoval Jiří Šnapka.

Sobotní turnaj trval zhruba čtyři hodiny. Jedna hra zabrala přibližně šedesát minut. „Je otázka, jak padají kostky," vysvětlil Šnapka s tím, že u stolu se scházejí vždy tři až čtyři hráči. „Ve dvou se to hrát nedá," zdůraznil.

Do turnaje se přihlásil třeba 26letý Zdeněk Žatečka. „Je to jedna z mých nejoblíbenějších deskových her. Navíc je tady šance vybojovat si postup a podívat se do Prahy," pravil. „Na té hře je zajímavé, že člověk bez ohledu na to, jestli je hráč mladší nebo starší, nikdy neví, jaká čísla padnou. Je zapotřebí mít štěstí," řekl s tím, že Osadníky z Katanu hraje minimálně osm let. „Dá se to hrát i online na internetu," konstatoval.

Osadníky si zahrála rovněž 17letá Veronika Štveráková. „Trošku jsem to trénovala už od svých deseti let. Měli jsme to doma. A po pěti hrách mi to šlo," vzpomínala. Co ji nejvíc baví? „Je to hra, ve které je hodně možností. Můžete vyhrát jakýmkoli způsobem. Je to spíše o taktice – a jestli padají ta čísla," shrnula.

Z Nového Jičína přijel na frýdecko-místecký turnaj Jiří Bárta. Nakonec obsadil třetí místo. „Hraji to asi třináct let, víceméně pro zábavu. Až letos jsem začal poprvé objíždět celé to kolečko kvalifikace na mistrovství republiky, seznamuji se se soutěžním prostředím. Je to okolo osm turnajů, za dva týdny jedu do Ostravy," smál se Jiří Bárta.

Litoval jen toho, že v sobotu se hrála pouze základní verze Osadníků z Katanu. „Mně by se líbilo, kdyby se hrály turnaje i v rozšířených verzích," poznamenal.

Vítězem sobotního turnaje se stal 18letý student Vojtěch Marášek. I on občas navštěvuje klub deskových her. „Turnaj jsem hrál už loni – a šlo mi to. Letos přišlo další zlepšení," radoval se.

„Co mě nejvíc baví? Že se dá udělat spousta taktik, že není jedna jediná. Můžete hrát bez jedné suroviny, i tak můžete vyhrát. Ale štěstí je to hlavní, protože pokud vám nepadají čísla, tak nemůžete vyhrát," řekl Deníku. Naznačil, že udělá všechno pro to, aby se zúčastnil říjnového Deskohraní v Praze, kde chce uhrát co nejlepší výsledek.