V obci se nachází zhruba 850 nemovitostí s trvale žijícími obyvateli a je zde vystaveno asi 1250 chat. Po doplnění počtu rekreantů z hotelů a jiných rekreačních zařízení narůstá v letních měsících počet obyvatel Ostravice zhruba o polovinu, což působí problémy zejména při nakládání s odpady.

„Jsme rádi, že naše obec je pro turisty atraktivní a láká je ke své návštěvě díky krásné přírodě a díky možnostech ke sportu, hlavně k turistice. Velký počet chatařů, ale přináší nemalé potíže, a to hlavně s nakládáním s odpady, což je náš současný žhavý problém, který se snažíme řešit,“ uvedla Pavlína Stankayová, starostka Ostravice.

Zákazníci začínají chodit na svá oblíbená menu a za známým personálem.
PODÍVEJTE SE: Restaurace vítají zpět své hosty na oblíbená menu!

V souvislosti s velkým počtem chatovišť, které v Ostravici jsou, zde byly již před mnoha lety rozmístěny velkoobjemové kontejnery na směsný komunální odpad. „Nyní jsme v situaci, kdy naše obec má bohužel nadprůměrnou produkci netříděného odpadu, ve srovnání s jinými obcemi vysoce převyšujeme průměr na obyvatele. Je zkrátka nutné tyto kontejnery odstranit. Po chatařích bychom požadovali uvědomělé chování a v případě odstranění kontejnerů bychom uvítali, kdyby odpad odváželi do místního sběrného dvora,“ doplnila starostka.

Správné třídění odpadu, není ale pouze problémem chatařů. Mnohdy se jedná i o místní obyvatele, kteří třídění nevěnují pozornost. Problémy s nadprůměrným počtem osob řeší obec i v souvislosti s parkováním, zejména na parkovišti u transformátoru. „Parkoviště bývá přeplněné a do budoucna zvažujeme v tomto místě zavedení parkovacího automatu. Turistika na Lysou horu, a nejen zde, je stále atraktivnější, možná i díky tradičním závodům, které motivují k výstupům stále více sportovců bez rozdílu věku. Ale lidé by měli brát ohledy i na přírodu a ochranu krajiny,“ doplnila starostka.

Ostravice se chystá na letní nápor turistů a chatařů.Zdroj: archiv obce

Po dvouměsíčním koronavirovém turistickém výpadku se obec Ostravice vrací zpět do normálu a místní gastronomické podniky se opět těší na pravidelné návštěvníky. Turisté se vrací na zdejší vrcholy, ať už zmiňovanou Lysou nebo méně frekventovaný Smrk, ale v Ostravici se najdou i jiná místa, která jistě stojí za návštěvu. Zvlášť pro rodiny s dětmi jsou vhodné speciálně značené stezky Po Medvědích tlapkách, které provedou návštěvníky po lesních chodníčcích k hezkým a zajímavým místům Beskyd nebo peřeje řeky Ostravice, které byly v roce 2019 vyhlášeny geologickou přírodní památkou.

„I když je někdy, a zvlášť v létě, slyšet z úst místních obyvatel slova o tom, jaký by tady byl bez chatařů klid, je třeba dodat, že Ostravice by pak nebyla Ostravicí, a že turistický ruch se svými plusy i mínusy k ní zkrátka patří,“ zakončila starostka.

Fotbalisté Frýdlantu dali mladíkům z Frýdku-Místku pět branek
Fotbalisté Frýdlantu si s chutí zastříleli
Oddělení následné péče
Nemocnice Třinec má nové oddělení