Pálenice Hukvaldy se již připravuje na své první zákazníky. Tuto pěstitelskou sezonu pálení destilátů začíná 10. srpna.

„S úrodou je to různé, záleží na oblastech. Když jsem se například bavil s kolegy z Chlebovic, hlásili slušnou úrodu švestek. U nás na Hukvaldech to taková sláva zase není,“ hlásil Lumír Hynek, majitel pálenice. „Počasí ani teď pěstitelům moc nepřeje, je deštivo, ovoce buď padá nebo praská,“ dodal majitel. Doufá však, že letošní úroda dopadne lépe než ta mizerná loňská.

Na své zákazníky prozatím čeká i Likérka pod Skalkou v Kunčicích pod Ondřejníkem. „Letos je málo sluníčka, čekáme, až dozrají švestky a jablka,“ prozradila majitelka pálenice Jana Němcová. Prozatím se tedy věnují čištění třistalitrového kotle a kontrole celého zařízení. S letošní úrodou to také nevidí růžově. „Jsme v horách a pořádná sklizeň tak vyjde jednou za pět let. Předloni nám kalamita navíc polámala všechny ovocné stromy,“ dodala majitelka. Prozradila, že zdejší lidé dávají přednost především slivovici. S třešněmi se v tomto kraji moc nepočítá, nejsou tady sady. Kdy a kolik zákazníků přijde se svou úrodou, záleží jen na počasí. Pak už je jen důležité si domluvit řádné termíny. Podle zákona totiž pálenice v případě, že provoz přeruší na více než deset dní, musí vyrozumět celní správu.

„Znovu bychom museli zařízení pročišťovat, což je složitější. V opačném případě je nutné pálenici uzavřít,“ informovala Němcová. Majitel pěstitelské pálenice Vladimír Bača z Palkovic si zatím netroufá odhadovat, jak bude letošní sezona nakonec vypadat. „Ta loňská nebyla vůbec dobrá. Všechno se odvíjí od počasí. Pokud už konečně přestane pršet, nemusela by být vůbec špatná. Zatím je to ale věštění z křišťálové koule,“ zamyslel se včera Vladimír Bača.

Pro své zákazníky má ale i dobrou zprávu, protože ceny ponechal na loňské úrovni. „Za litr stoprocentního lihu požaduji dvě stě třicet korun. To se nemění. Pokud se ale zdraží plyn a elektrika, budu muset jít pochopitelně taky s cenou nahoru,“ řekl Bača, který k „pálení kořalky“ využívá dva kotle na tři sta a dvě stě litrů. Navíc do své pálenice, která se nachází nedaleko obecního úřadu, investoval. „Na každý kotel jsem v loňském roce pořídil odpeckovač, čímž můžu zákazníkům nabídnout ještě lepší služby,“ ujistil Bača, který by chtěl lidem připomenout, v jakém stavu mu mají kvas vozit, aby výsledná pálenka byla co nekvalitnější.

„Stálým klientům, kteří ke mně jezdí pálit každý rok, to připomínat již vůbec nemusím. Těm novým samozřejmě poradím. Aby výsledný produkt byl co nejkvalitnější, mělo by mít dovezené ovoce co největší cukernatost, určitě by nemělo být pohnilé a promícháno s jinými druhy,“ doporučoval Vladimír Bača.