„Nemovitosti jsou z památkového pohledu zakonzervované. Návrh radních je špatný, nedává možnosti z pohledu budoucího rozvoje. Rozsah zóny je gigantický," upozornil Jiří Karásek ze společnosti Textil Invest Group, která v lokalitě vlastní několik staveb. S vyhlášením památkové zóny nesouhlasí i kvůli faktu, že návrh zahrnuje také nemovitosti, které nemají s historií nic společného. Jde třeba o trafiky, herny či banku.

Vlastníci budov se navíc bojí, že kvůli památkové ochraně by se museli potýkat s tvrdými podmínkami při nakládání se svým majetkem. S tím ale památkáři nesouhlasí. „Památková ochrana není diktát, je to forma veřejnoprávní regulace, která umožňuje ovlivnit, kam se bude zóna ubírat," poznamenal ředitel ostravského pracoviště Národního památkového ústavu Michal Zezula.

Dopis ministrovi

Návrh na zrušení rozhodnutí radních, kteří o plošnou ochranu území nedávno požádali ministerstvo kultury, však na včerejším jednání zastupitelů neprošel. Přesto výtky vlastníků nemovitostí v okolí nádraží nezůstaly bez povšimnutí. „Na příštím jednání radních bude sestavena pracovní skupina, která se bude zabývat jednotlivými nemovitostmi, na základě jednání bude na zastupitelstvu předložen informativní materiál," řekl primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký s tím, že po sestavení pracovní skupiny napíše dopis ministrovi, aby s rozhodnutím o památkové zóně počkal.