Město připravilo přehlednější a lépe zorganizovaný systém parkování ve městě. Stání jsou rozdělena do zpoplatněných zón, ve kterých začnou fungovat stávající automaty dle nových pravidel s možností platby hotově a nově na některých místech také chytré parkovací automaty umožňující bezhotovostní platby.

„Smyslem je, aby řidič přijel do centra, vyřídil si vše potřebné a zase odjel, a uvolnil tak místo dalším řidičům. Největší problémy jsou u polikliniky v Místku, kde řidiči často odstaví automobil na celý den. Právě toto parkoviště má sloužit především pacientům, kteří jedou za lékařem,“ uvedl již dříve náměstek primátora pro dopravu, silniční hospodářství a životní prostředí Leonard Varga (Piráti).

Zdeněk Matušek a Stanislav Folwarczny
Volby podruhé: těchto šest kandidátů v MS kraji svede o víkendu boj o Senát

Zpoplatněné parkovací zóny jsou rozděleny do tří kategorií. Lokalitu A představuje bývalé autobusové nádraží, kde je první půlhodina zdarma, hodinová sazba činí 10 Kč a celodenní parkování 50 Kč. V lokalitě B jsou ulice Na Blatnici, Ostravská, J. V. Sládka, Radniční, Těšínská, Jiráskova, oblast u Ještěra a pošty Sadová, Nádražní, Palackého, Pivovarská a tržiště, kde řidič zaplatí za první hodinu 10 Kč, za každou další 20 Kč a za celý den 100 Kč. Lokalitu C tvoří ulice 8. pěšího pluku, U Staré pošty a Zámecké náměstí, kde bude první hodina stát 10 Kč a každá další 30 Kč. Elektromobily se značkou začínající písmeny EL budou mít parkování zdarma. Město připravuje možnost placení platební kartou a také pomocí mobilní aplikace.

„Nechceme tímto způsobem vybrat více peněz, ale zlepšit možnosti parkování v centru. Jsme jedno z posledních měst, které parkování řeší, přitom s cenou 10 Kč za první hodinu patříme k těm nejlevnějším. K tomu je třeba připočíst dotovanou MHD, která je pro občany zdarma,“ konstatoval náměstek primátora Leonard Varga.

Na Smrku je prostě krásně. Kromě stavbou nedotčeného vrcholu můžete za každého počasí objevit nádherné výhledy.
Turistický deník: Na náš druhý beskydský největší Smrk s dobrou náladou i formou

Změny platí také pro systém parkovacích karet. Občané Frýdku-Místku s trvalým bydlištěm v městské památkové zóně (MPZ) Frýdek-centrum nebo MPZ Místek nebo budou moci rezidenční parkovací kartu získat za 1200 Kč na rok, přičemž je možné kartu za poměrnou částku zakoupit také na čtvrt nebo půl roku. Roční parkovací lístek v zónách A a B vyjde na 3000 Kč ročně, což denně v přepočtu znamená necelých 10 korun. Podnikatelé s provozovnou roční kartu pořídí za 6 000 Kč. Rezidentní parkovací karty bude vydávat správce parkovišť Technických služeb (TS) občanům nebo podnikatelům po předložení požadovaných dokladů (občanský průkaz, technicky průkaz, u podnikatelů také doklad o sídle nebo provozovně). TS je vydávají ve všední dny od 7 do 13 hodin.

Stávající parkovací karty vydané TS jsou nadále v platnosti.