Obec Pazderna se nachází v turistickém regionu Beskydy, v Podbeskydské pahorkatině v Moravskoslezském kraji, v těsné blízkosti rekreační oblasti  Žermanické přehrady, asi šest kilometrů východně od Frýdku Místku. Jedná se o malou vesnici rozkládající se na území 322 ha, v nadmořské výšce 316 m n.m. (zdroj:www.pazderna.eu)

Redakce Deníku postupně navštěvuje starosty měst a obcí na Frýdecko-Místecku, aby zjistila, jak se v nich lidem žije. Starosta Pazderny Jan Šeděnka v rozhovoru mluví o tom, že si obec stále zachovává svůj původní ráz, zmiňuje i to, že je v ní klid až na obrovský dopravní ruch na průtahu obcí či že se tu v posledních letech výrazně rozrostla výstavba rodinných domů. Čtěte ZDE.

Starosta obce Pazderna Jan Šeděnka.Starosta obce Pazderna Jan Šeděnka.Zdroj: Deník/Jan Smekal

Pazderna v datech

Rok založení: 1573
Počet obyvatel: 328

Zajímavosti

Ve svém znaku má obec tři modré květy lnu. Právě činnost spojená s jeho zpracováním byla podnětem k pojmenování obce. Len pěstovaný pro vlákno se před dozráním opatrně vytrhával a pak se sušil v hrstích, jež se střechovitě stavěly proti sobě. Usušený se zbavoval paliček a postranních výhonků otloukáním.

Len se nejprve močil, buď rosením na louce, nebo močením v močidle. Umočený se pak sušil na slunci v pazdernách při teplotě 35 stupňů. Následovalo ještě tření, potěrání a valchování. Jedna taková pazderna stála někde v prostoru nynější obce. Kolem pazderny vznikala postupně osada a někdy kolem roku 1573 zde vznikla obec. (zdroj: www-mistopisy.cz/pazderna).

Celý život Dominika Vrubla je spjatý se zemědělstvím. Společně se svým otcem a nejmladším bratrem pokračuje v rodinné tradici, kterou započal jeho praděda a po něm děda. Takřka celé léto jezdí po žních, v zimě se stará o zimní údržbu okolních obcí.Čtěte ZDE.

Soukromý zemědělec Dominik Vrubel se svou rodinou.Soukromý zemědělec Dominik Vrubel se svou rodinou.Zdroj: Deník/Jan Smekal

Tip na výlet

Za vzácnými živočichy

Území Pazderny náleží do oblasti západokarpatské květeny a obvodu květeny slezského předhůří a nížin. Asi pětinu rozlohy obce zaujímá les. Na území obce žije také několik silně ohrožených živočišných druhů.

Z obojživelníků jsou to například mlok skvrnitý a skokan zelený, z ptáků pak sýček obecný. Z dravých opeřenců jsou zde zastoupeni káně lesní, poštolka obecná a jestřáb. Na katastru obce se nachází přírodní pramen, který je krytý dřevěnou stříškou a je pod dohledem Hydrologie Ostrava.