Ve Frýdku-Místku je v současné době evidováno přes 4100 psů. Úkon provádějí veterináři, u nichž si klient službu zaplatí a peníze mu jsou následně vráceny na pokladně městského úřadu. Cena takového čipu se pohybuje od tří set korun a výše. Vše záleží na druhu čipu – ne všechny jsou schválené a patentované. Majitelé psů se nemusejí obávat komplikací, což potvrzuje také veterinární lékařka Petra Domesová z Frýdlantu nad Ostravicí. „Čip se aplikuje pod kůži, a to buď na levou stranu krku, nebo nad lopatku. Zákrok se provádí aplikátorem, který vypadá jako větší injekce s hrubší jehlou. S vedlejšími účinky jsem se ještě nesetkala, jde jen o fyzickou aplikaci, která pejska může maximálně v tu chvíli trošku zabolet. Absolvují ji i kiloví psi a ti to zvládají naprosto v pohodě," popsala zvěrolékařka.

Samotné čipování využívají především lidé, kteří se svými čtyřnohými miláčky cestují do zahraničí. „Přicházejí i takoví, kteří si tímto způsobem pejska zaevidují. V případě, že se jim někdy ztratí, je větší pravděpodobnost jej dohledat," dodala Petra Domesová. Extra velký zájem o čipování však nezaznamenala. Ve Frýdlantu se prozatím povinně nečipuje. Také v obcích okolo Frýdku-Místku se lidé o tento zákrok nezajímají. „Já mám doma „gaučáka", který celé dny proleží na pohovce.

Ani ven ho nemohu pořádně dostat, jak se mu nechce. Takže vůbec nechápu, proč bych jej měla nechat čipovat. Ani nevím, jestli mám tuto povinnost," prohlásila žena z Kaňovic. Za zbytečnou investici to považují také majitelé starých pejsků. Tento způsob evidence považuje Petr. Š. z Místku dokonce za nebezpečný krok, tvrdí, že dojde také na lidi. „Až příště Brusel rozhodne o povinném čipování lidí, taky s tím nic neuděláme. Jednoho dne nám rozstřihnou občanské průkazy a budou tvrdit, že čipování bude pro naši bezpečnost. Ale ve skutečnosti půjde o globální sledování," dodal muž. Město Jablunkov eviduje 320 psů. „Tento počet je nahlášen finančnímu odboru na základě oznamovací povinnosti držitele psa podle obecně závazné vyhlášky o místních poplatcích," uvedl v pátek tajemník městského úřadu Jan Nieslanik. „Od 1. ledna 2013 se povinné čipování psů nepředpokládá. Čipování psů na území města Jablunkova se řešilo už v roce 2009, nakonec však zastupitelstvo podle stanoviska bezpečnostní komise od tohoto záměru ustoupilo," připomněl tajemník. Dále poznamenal, že „zavedení čipování psů představuje určitý objem financí na zavedení a správu agendy, a je tedy v pravomoci zastupitelstva města tyto finance v rozpočtu na příslušný kalendářní rok vyčlenit."

Pracovnice třineckého psího útulku Halina Šimíčková minulý týden zdůraznila, že v hutnickém městě se už čipuje, ale prozatím jde o dobrovolné rozhodnutí majitelů. V Třinci je podle posledních informací přihlášeno 3509 psů. O povinném čipování se zatím tamní zastupitelé baví jen okrajově. Ostrá diskuse však tradičně bývá kolem poplatků za psy. Výtky vůči pejskařům má zejména Jan Ferenc. Před časem navrhoval, aby se lidem, kteří mají v panelácích druhého psa, místní poplatek výrazně zvýšil, a to na 2600 korun za rok. „To není možné, kolik je tady psů v bytech. To je katastrofa," prohlásil Jan Ferenc. Podle něj je druhý pes v bytě komfort, za který by si lidé měli připlatit. Vadí mu víc věcí, mimo jiné tvrdí, že majitelé po svých psech neuklízejí ani v okolí dětských hřišť. „Je to fakt děsné," prohlásil a naznačil, že by přivítal přísnější kontrolu ze strany městské policie i přesnou evidenci zvířat. „Zaveďme ve městě čipování tak, jak to má Havířov," uvedl Jan Ferenc. Zavedení takového kroku však zatím není na pořadu dne. „Čipování není povinné a momentálně se o něm ani neuvažuje," shrnula v pátek mluvčí městského úřadu Šárka Szlaurová.