Frýdek-Místek – Jde o částku, která ve více než miliardovém rozpočtu města obvykle projde bez větší pozornosti. Přesto se kvůli pěti tisícům korun, které měly podpořit pořádání vodáckého dne na Olešné, včera handrkovali frýdecko-místečtí zastupitelé v bouřlivé diskusi.

Důvod? Podle vedení města údajná politická agitace opozičního hnutí ANO. Vodáckou akci uspořádala v sobotu frýdecko-místecká 5. základní škola, v jejímž čele stojí zastupitel za hnutí ANO a bývalý radní Jaromír Horký. Jenže kromě kanoí nebo kajaků nechyběly na Olešné třeba ani nafukovací balonky s logem hnutí ANO.

„Nedokážu si představit, že by z peněz města byla financována jakákoli politická agitace," řekl primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký. Město původně škole přislíbilo pětitisícovou dotaci, ze které ale po hlasování zastupitelů nakonec škola neuvidí ani korunu.

Ředitel vinu odmítl

Nařčení, že by vodácký den účelově propagoval hnutí ANO, Jaromír Horký odmítl. „Distancuji se od toho, že tam někdo dával balonky. Tato akce nebyla žádnou kampaní hnutí ANO, byla v mé režii," řekl s tím, že celý spor považuje ze dehonestující a osobní urážku.

„Vystupoval jsem tam jako ředitel základní školy a organizátor akce, kterou dělám už třetí rok. Vždycky jsem to prováděl z vlastních prostředků, současný rozpočet na tuto akci je deset tisíc korun," doplnil ředitel školy.

„Nebylo naším záměrem jakkoli agitovat na této akci," přidal se místopředseda zastupitelského klubu hnutí ANO Jakub Míček. Slíbil, že si členové hnutí dají do budoucna na podobné případy při akcích dotovaných z rozpočtu města pozor.

Spor o to, zdali šlo o politickou agitaci, nebo ne, tím ale neskončil. Základní školu, kterou vede Horký, čeká hloubková kontrola. Schválili to zastupitelé. Mimořádný hloubkový audit podle primátora Michala Pobuckého zjistí, zdali ve škole nedocházelo k dalším pochybením. Pobucký prohlásil, že kontrolu provedou nestranní odborníci.