Dává to do souvislosti s rekonstrukcí paneláku v ulici Frýdlantská 158. Kdy práce proběhly, si už ale nevzpomíná. „Je to městský byt. Měnili plastová okna a dělali zateplení. Já jsem to už před Vánocemi na městě reklamoval. Ale jeví se mi to tak, jako by je to nezajímalo," říká 36letý muž. Dodal, že rodina dříve bydlela ve třináctém patře, jenže asi před půl rokem se přestěhovala o poschodí výš. A začaly trable. „Problémy se začaly objevovat, když přišel mráz. Když je minus pět deset stupňů, tak nám teče do bytu," řekl Zdeněk Rehovič.

Firma, která rekonstrukci prováděla, počátkem března byt zkontrolovala – v obýváku naměřila 87procentní vlhkost při teplotě 19 stupňů, v kuchyni to bylo více než 73 procent při pokojové teplotě 20,6 stupňů Celsia. Společnost ale reklamaci zamítla, protože závady jsou mimo dodané a namontované plastové výrobky.

Zdeněk Rehovič si stěžuje na to, že rodina má v bytě plíseň. Podle magistrátu je ale na vině nesprávný způsob větrání.

Zdeněk Rehovič nepochodil ani u úředníků. „Řekli mi, že se s tím nedá nic dělat. Že prý nedostatečně větráme. Když jsme to odmítli, tak zase řekli, že větráme špatně. Což je podle mě nesmysl," pravil. Vše skončilo tím, že dostal návod, jak užívat byt v zimě a jak likvidovat plíseň.

Mluvčí magistrátu Jana Matějíková sdělila, že uvedený dům byl rekonstruován už v roce 2009. „Má plastová okna a zateplený obvodový plášť. Okna tedy neprofukují, jako ta stará, a zdi nepromrzají. Někteří lidé mají pocit, že díky tomu mají v bytech větší teplo, a přestávají topit – a aby jim neuteklo ,nastřádané´ teplo, tak co nejméně větrají nebo větrají špatně. Přesně v těchto případech pak lidé v bytech bojují s plísněmi. Běžný uživatel v bytě vaří, pere i suší prádlo, koupe se. S těmito úkony souvisí vytváření vlhkosti, která kvůli nedostatečnému větrání nemá kam utéct, a proto se v bytě sráží na stěnách i vnitřní straně oken, a jelikož byt není dostatečně vytápěn, nelze očekávat, že se vysuší. Následkem je plíseň," řekla mluvčí s tím, že uživatel „nedodržuje povinnost řádně byt užívat a poškozuje tak městský majetek".

„Na místě bylo provedeno několik kontrol, mimo jiné izolace ostění, byla také změřena teplota ostění, okenního rámu i skla. Vše v pořádku. Skutečnost, že se nejedná o závadu zateplení či oken, potvrzuje i plíseň na vnitřních příčkách bytu, která nemůže vznikat podchlazením, jak by případně mohlo nastat u vnější stěny domu. Jedná se naopak o rosení na konstrukcích vlivem vysoké vlhkosti a nízké teploty," uvedla mluvčí.

Potvrdila, že stěžovatel dostal poučení o užívání bytu v zimním období spolu se seznamem prostředků na likvidaci plísně. „Od Vánoc je městem upozorňuje na to, jakým způsobem má větrat, jakým způsobem topit, jak ošetřit plísně. Vzhledem k hodnotám naměřeným v bytě v březnu – 19°C a vlhkost přes 80 procent – je zřejmé, že dané pokyny nedodržuje," uzavřela Jana Matějíková.