„Nikdo mi nic neřekl a nemáme ani nic vytažené," prohlásila servírka. Podle svých slov čekala na pokyn šéfa. „Pak vše určitě překontrolujeme. Bude to brzy, na tom se vydělává nejvíc," naznačila. Tvrdila ale, že žádný štamgast se na možnost dát si panáka o svátku neptal.

Hospoda u Antoníčka na tom byla podobně. „Nenaléváme. A nevíme, kdy začneme. Až šéfová řekne a nakoupí," řekla Deníku servírka Tereza. „Lidé se ptají, to ano, a jsou z toho nešťastní," smála se. Odhadovala, že k obvyklé nabídce kořalky se hospoda vrátí v pondělí. Fakt, že tvrdý alkohol se už prodává v nedalekém supermarketu, prý na tradiční hosty nemá vliv. „Tam alkohol je, ale ten drahý, co oni nepijí," usmála se podruhé. Zmíněný supermarket začal s prodejem včera. „Ale máme jen některé druhy. Lidé si už něco koupili, i rum a fernet jsem dneska prodala," chlubila se prodavačka Ludmila.

Herna naproti místecké poliklinice zela včera po obědě prázdnotou. „Alkohol by koupit šel, ale nikdo nic nekupuje. Nejsou lidi," shrnula obsluha herny. „Je svátek, jen ráno se někdo ptal. Jsou tu dvě flašky z roku jedenáct, které se můžou nalévat, a to fernet a slivovice. Všechno ostatní je letošní rok," dodala žena. S letos vyrobeným alkoholem, který je nakoupen, si prý šéf herny poradí.

„Říkal, že si zajede pro ,rodný list´," prohlásila. To v sousedním bistru bylo veselo. „Nalévám jen becher, fernet, zelenou a griotku. A to jen proto, že jsem přemluvila šéfa, protože mám v sobotu narozeniny," pravila prodavačka Vladimíra Grolmusová a k alkoholu zdůraznila, že „vše je loňský rok". Bistro bylo plné i z jiného důvodu. „Dnes je Václava a my tu jednoho Vaška máme," obrátila se k jednomu ze štamgastů.

Dvě ženy, které včera seděly na lavičce v ulici 8. pěšího pluku, měly na uvolnění trhu s tvrdým alkoholem svůj názor. „My nepijeme, jsme abstinentky, takže nám to je šumafuk. Prohibice se nám ale líbila, alespoň nebylo tolik ožralých na cestách," řekla 43letá Veronika. Její dvaadvacetiletá dcera Ivana pokyvovala hlavou ani ona nemá opilce v lásce. Na tvrdý alkohol se už ve čtvrtek dopoledne vyptávali lidé v Třinci. „Byl tady pán s paní, říkali, že už to viděli v televizi," pravila prodavačka Irena v konzumu v Jablunkovské ulici. „My ale nic neprodáváme, nemáme žádné podklady."