Naneštěstí pro studenty a jejich rodiče nelze kolem cesty vybudovat samostatné autobusové zálivy. Žáci musejí často silnici riskantně přecházet, nebezpečné situace přitom vznikají i v případech, kdy rodiče dováží své děti autem. U škol v podstatě není kde zaparkovat.

Problému se před časem ujal Vendryňan Miroslav Stonawski. Na své náklady připravil projektovou studii řešení bezpečnosti, poté posbíral stovky podpisů pod petici a materiál předložil zastupitelům. Obec na základě podnětu nechala zpracovat odborný posudek. „Dělal to zkušený projektant, který to i s připomínkami zpracoval po odborné stránce," řekl redakci vendryňský starosta Bohuslav Raszka.

Od původní studie se posudek liší třeba tím, že kruhová křižovatka má oválný tvar. Stále však není jisté, že právě takto bude řešení vypadat. „Řeknu to takhle: kruháč je jedna z pravděpodobných verzí," konstatoval Raszka. Podle něj se zároveň uvažuje o variantě s více bezpečnostními prvky bez objízdné křižovatky. „Budeme intenzivně pracovat na tom, abychom se opravdu v co nejkratší době dopídili k závěru," tvrdí starosta.

Náklady na stavbu? Zatím s otazníkem

Návrh kruhového objezdu se už veřejně projednával. Do vendryňského kulturního domu nedávno přišlo zhruba padesát lidí a Raszka si všiml, že toto uvažované řešení má své příznivce i odpůrce. „Někteří říkají, že kruháč by tam byl zbytečný," poznamenal. Otázkou je cena. Tu zatím nedokázal odhadnout ani šéf odboru dopravy krajského úřadu, který na veřejné projednání dorazil. „Je třeba zdůraznit, že bezpečnost u škol, to není jen kruháč, ale i další navazující stavby," upozornil starosta Vendryně. Jde třeba o chodník z centra ke kulturnímu domu, kde bylo zahájeno výběrové řízení, ale i o projekt sdruženého chodníku s cyklostezkou směrem k nemocnici na Sosně.

„To je ve fázi takzvané vyhledávací studie. Teď se snažíme domluvit s majiteli pozemků, s Lesy ČR a dalšími institucemi. Máme už asi tři čtvrtiny ústních souhlasů," shrnul Raszka. Letos chce obec vybudovat alespoň bezpečnostní záliv přímo před vendryňskou radnicí, aby zde mohla zastavovat auta v sousedství areálu škol. „Chceme to realizovat v letním období," naznačil starosta.