Frýdecko-místecký magistrát je nyní „zatažen" do kauz, o některé pracovníky se zajímá policie. Jaká vládne na magistrátu nálada?

Jaká asi může být nálada na pracovišti, když policie neměla problém dva dny držet v cele předběžného zadržení ředitelku jeslí jen proto, že svěřený objekt připojila na pult centrální ochrany městské policie, který byl předmětem zkoumané zakázky. Nejvíce v permanenci byli samozřejmě naši městští právníci, protože bylo zapotřebí úředníky ujistit v tom, že pravidla nastavená při zadávání veřejných zakázek skutečně jsou v souladu s legislativou.

Je podle vás poznat na chodu města, že se „něco děje"?

Na vlastním chodu města se nic nezměnilo, mediálně nezasvěcený člověk určitě nic nepozná. Magistrát funguje, jak má, se všemi jeho povinnostmi vůči občanům.

Poctivci a nepoctivci se najdou všude. Myslíte si, že se takovým věcem dá zabránit?

Selhání lidského faktoru skutečně nelze nikdy zcela vyloučit. Musíme si ale stát za tím, že kontrolní mechanismy na magistrátu jsou dostatečné. Magistrát prostě není Policie ČR, má omezené možnosti, jak případné nepravosti odhalit. Znovu připomínám, že na prvotní tiskové konferenci Policie ČR navíc zaznělo, že předmětné zakázky proběhly dle zákona v pořádku.

Vládne mezi lidmi na magistrátu důvěra? Věří sobě navzájem?

Atmosféru nedůvěry rozhodně nepozoruji. Naopak mám pocit, že se lidé na úřadě ještě více semkli, vidím solidárnost, a to nejen uvnitř našeho úřadu, ale i od ostatních magistrátů, protože oni vědí, v jakém nepřehledném legislativním rámci se úředníci musí pohybovat a jak v něm musí operativně, často i v časové tísni, řešit nejrůznější problémy.

Mohou podle vás současné kauzy ovlivnit pohled lidí zvenčí na magistrát?

To samozřejmě a chce se dodat bohužel. Čerpají z médií, která si kauzu rozvíjejí podle svého, přitom do této chvíle existuje jen naprosté minimum oficiálních informací a v podstatě žádný závěr. Jediným hmatatelným výsledkem celé kauzy prozatím je, že soud nařídil obviněné úředníky propustit, ačkoliv státní zástupce na to měl jiný názor. Už nyní je tedy jasné, že se v tomto případě budou střetávat různé právní názory a pohledy na věc.

Může se podle vás daná situace zpolitizovat?

Může a samozřejmě se tak stalo. Tomu se asi nedá vyhnout, pro opozici je to pochopitelně laciná příležitost.

Neodradí vás současný stav od práce v politice?

Tak to určitě nesmí, i když si člověk při této příležitosti uvědomuje další aspekty náročnosti této práce. Na druhou stranu mám také možnost jako politik upozornit na některé systémové věci, které dle mého názoru nejsou v pořádku.

Práce politika, to musí být dennodenní stres. Dokážete alespoň večer nebo o víkendech „vypnout"?

Snažím se, i když to pokaždé nejde. O víkendech většinou vyrážíme na hory, případně na výlet. V těchto dnech začal mezinárodní folklorní festival, na který rád chodím, a občas si zahraji na kontrabas. Aktivní hudba je výborný relax.

Dokážete si představit, že byste nedělal v politice a pracoval jinde?

Samozřejmě, že ano. Před vstupem do politiky jsem pracoval jako programátor a neměl bych problém se vrátit zpět. Když je klidnější období, třeba o Vánocích či v létě, sednu si a vytvořím nějakou novou aplikaci. Velice se zajímám o programování umělé inteligence, predikování pomocí neuronových sítí.