Od poloviny října stojí hned vedle zrekonstruované železniční zastávky Třinec centrum BikeTower – cyklověž. Díky ní se už cyklisté nemusí bát o svá kola.

„Od uvedení cyklověže do provozu, tedy od 12. října do konce října, využilo jejích služeb 115 zákazníků. Míra využití je kolísavá a odvíjí se hlavně od počasí,“ uvedla tisková mluvčí Třince Šárka Szlaurová.

Julie Mikulová se sourozenci Sofinkou a Marečkem, Bystřice, nar. 7.11, 48 cm, 3,52 kg, Nemocnice Třinec.
Právě jsme se narodili, podívejte se na fotogalerii miminek

„Ovládání parkovacího domu je velice rychlé a intuitivní. Při příjezdu stačí pouze vjet do žlábku ve vstupním modulu a posunout kolo do škvíry ve dveřích. Poté se stiskne tlačítko start na platebním terminálu a kolo již putuje na určené místo. Majitel kola obdrží lístek s čárovým kódem. Při vyzvednutí se lístek vloží do snímače a po zaplacení příslušné částky se kolo automaticky vysune před vstup,“ vysvětlil cyklokoordinátor města Třince Leszek Gryga.

„Cyklověž se podařilo realizovat díky dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Na stavbu cyklověže získalo město Třinec dotaci ve výši 9,4 milionů korun, což představuje 90 procent způsobilých výdajů,“ dodala Szlaurová.

Ilustrační foto.
Muž bez řidičáku vzal spící přítelkyni auto. Než vrátil klíče, stačil nabourat

„Přemýšlíme i nad dalším rozvojem projektu. Věž by se dala využít jako půjčovna kol a elektrokol, pro které by zároveň mohla sloužit jako dobíjecí stanice. A pokud se to podaří a v některém ze sousedních měst by vyrostla další věž, mohli bychom funkci rozšířit o meziměstské sdílení kol,“ řekla starostka Třince Věra Palkovská a dodala, že cyklověž není posledním městským chytrým projektem, který Třinec v blízké budoucnosti čeká. Obyvatelé se tedy mají na co těšit.

Na výjezdu z Frýdku-Místku směrem do Beskyd přibudou semafory.
Na hlavním tahu do Beskyd přibudou semafory