Skoro každý ve Frýdlantu nad Ostravicí a v okolních dědinách slyšel vyprávět o velikém pokladu, který je ukryt v Čeladné. Jednou tkalci vyčetli ze starých knih, jak lze o poklad vyzvednout. Hledač musí být narozen na Bílou neděli a v pašijové dny musí hledět do země pomocí prutů virgulí a spatří ukrytý poklad. Dva tkalci se domluvili a šli poklad hledat. Kopali, kopali a za chvíli našli bednu s pokladem. Dobře věděli, že při vyzvedávání nesmí za žádnou cenu promluvit, jinak by se jim zle vedlo.

Najednou jel kolem nich kočár tažený čtyřmi koňmi a po chvíli jel za nimi pacholek s těžkým formanským vozem taženým jedním vychrtlým koníkem. A hned se jich zeptal: ,,Prosím vás, ludkové, je ten kočár už daleko?“ Pak projel kolem nich pán na koze a za ním trpaslík s kolečky a staral se: „Prosím vás, ludkové, dohoním ten kočár?“

Tkalci se dali do smíchu a jeden se neudržel a na trpaslíka zavolal: „Jak se nemám smát, dyž ty, boraku, chceš dohnat kočár o čtyřech koních, co tu už před hodinu jel!“ V ten ráz poklad zmizel a strašlivý vichr zasypal jámu a vyzdvihl nebohé tkalce do výše a jednoho z nich zanesl až na Ondřejník, druhého na Smrk. Byli rádi, že si zachovali život. Až pozdě v noci dorazili domů. Měli si znovu přečíst, že nesmí za žádnou cenu při kopání promluvit. Duchové je zkoušeli a tkalci neobstáli. Poklad tak čeká na další hledače.

POKLAD NA LYSÉ HOŘE

Na Lysé hoře, hluboko v jejím nitru, je tajemná podzemní jeskyně s velikým pokladem, který hlídá obrovitý had, o němž nikdo neví, kde je přesně ukryt. V této jeskyni též sídlila čarodějnice „divá Hana“. Když Juráš zrádně zabil Ondráše a ostatní zbojníci byli chyceni nebo pověšeni, ujala se Hana hlídání Ondrášova pokladu.

Jeden z chycených zbojníků prozradil na mučidlech tajný úkryt pokladu na Lysé hoře a zakrátko bylo do hor vysláno vojsko, aby čarodějnici a její jeskyni vypátralo a pokladu se zmocnilo. Když vojáci toto divé zákoutí na Lysé obklíčili a opatrně se blížili ke vchodu do jeskyně, na skále nad jeskyní se ozval strašlivý skřek čarodějnice Hany. Hana jim zahrozila pěstí, začala čarovat a v tu chvíli sjel z oblohy blesk, zaduněl hrom a veliká skála se dala do pohybu i se starou čarodějnicí. Ta se zřítila do podzemní propasti a kamení uzavřelo vchod do tajné podzemní skrýše. Duch čarodějnice Hany se v okolí Ondrášovy díry zjevuje v podobě velikého hada se zlatou korunkou na hlavě. Ondrášův poklad je prý schován v Ondrášově jeskyni na Lukšinci nad Malenovicemi.

(Zdroj: kniha Pověsti a legendy Moravy a Slezska – Jiřina a Jaromír Poláškovi.)

Vyrazit lze i na stezku pokladů

U příležitosti Evropského dne parků byla téměř před pěti lety v beskydské obci Řeka otevřena nová pěší naučná stezka – Stezka pokladů Godula. Její chodníčky dovedou návštěvníky na temeno hory opředené legendami mimo jiné o pokladech. Každé ze sedmi zastavení je věnováno jednomu z pokladů, které je možné cestou na horu najít či vidět. Zájemci se tak dozvědí o kamenném, lesním a ptačím pokladu, o pokladu zbojníka Ondráše i pokladu víry.