Jedná se o německého ovčáka Spajka, který má výjimečné schopnosti. Jako jediný služební pes v České republice už získal tři atesty pro výkon hlídkové služby, pro plošné vyhledávání pohřešovaných osob a mezinárodní atest pro vyhledávání osob v sutinách.

Spolu s psovodem Danielem Machem mohou být nasazeni do pátracích nebo záchranných akcí nejen v rámci celé republiky, ale můžou se účastnit i zahraničních misí.

Pes umí vyhledávat zasypané lidi

V Česku je zhruba třicet služebních psů, kteří mají atest na plošné vyhledávání osob nebo vyhledávání v sutinách. Ovšem jen šest z nich je držitelem obou atestů. Zmíněný ovčák Spajk z Frýdku-Místku je zároveň jediným psem v republice, který k těmto dvěma atestům má ještě jeden a to na hlídkovou činnost.

„Výkony Spajka jsou nadprůměrné. Na jedné straně je součástí pochůzkových hlídek v ulicích a je nasazován do kontrolních nebo sportovně vypjatých akcí, kdy projevuje svůj temperament důrazným štěkáním, takže musí mít náhubek a být na vodítku. Umí ale projevit i svou mírnou stránku, kdy bez náhubku a vodítka vyhledá osobu zavalenou v sutinách nebo dítě, které se ztratilo v lese. Navíc musí zvládnout i slaňování v popruzích ze skal a let vrtulníkem. Je to skutečně výjimečný pes," zhodnotil Spajkovy výkony jeho majitel a psovod Daniel Mach.

Podpora výcviku a atestací

„Našeho kolegu psovoda Dana, který je schopen se Spajkem přispět k záchraně lidských životů, v této činnosti podporujeme, protože se jedná o záslužnou věc, kterou rozhodně nemůže vykonávat každý. Zajišťujeme a hradíme alespoň veškeré výlohy spojené s výcvikem a atestací, která se musí co dva roky obhajovat," doplnil ředitel Městské policie ve Frýdku-Místku Milan Sněhota.

Ve Frýdku-Místku jsou v současné době dva psovodi, kteří přispívají k posílení bezpečnosti strážníků v ulicích. Vykonávají i osvětovou činnost, kdy navštěvují různé mateřské a základní školy, kde v rámci prevence kriminality seznamují děti se svou prací.