Region Benevolence ze strany policie skončila. Policisté i v našem regionu začali přísněji kontrolovat dodržování novely zákona, která začala platit v polovině letošního února. „Dá se říct, že kolegové nějakou dobu po změně chodce nepokutovali, aby si mohli na novou povinnost zvyknout. Nyní už ale přistoupili k represi. Kolik pokut od té doby v souvislosti s reflexními prvky v okrese udělili, prozradit ale nemůžeme, neboť oficiální statistiku v této oblasti neevidujeme," vysvětlila včera Deníku frýdecko-místecká policejní mluvčí Lenka Sikorová. Protože policie musela reagovat na nepříznivý vývoj nehodovosti s účastí chodců a cyklistů, vyhlásila od 7. do 13. listopadu dopravněbezpečnostní akci, která se na dodržování zákona o silničním provozu zaměřila. „Akci prováděli moravskoslezští policisté během hlídkové služby napříč celým krajem a to zejména na pozemních komunikacích mimo obec a v rizikových místech," upřesnila policejní mluvčí Lenka Sikorová s tím, že policisté nekontrolovali jenom povinné reflexní prvky.

„Zajímali se také, jestli lidé chodí po správné straně komunikace, vyznačených přechodech a respektují světelné signalizační zařízení. Dále dohlíželi na cyklisty, zda dodržují pravidla silničního provozu," dodala Lenka Sikorová, podle níž měla akce smysl, neboť hříšníků nebylo rozhodně málo. „V kraji jich bylo přes pět set," sdělila policejní mluvčí s tím, že před několika dny mohli účastníci silničního provozu narazit na „dopraváky" i před 4. ZŠ v Jablunkovské ulici v Třinci. Nejen dětem, ale i dospělým rozdávali strážci zákona reflexní tašky a náramky.

REFLEXNÍ PRVKY NOSÍ I RODINA ŘEDITELE

Ředitel Městské policie Třinec Josef Kužma dodal, že strážníci jim v tomto ohledu výrazně pomáhají. „Osvětovou činnost děláme pravidelně ve školách v rámci besed, při kterých rovněž důležitost reflexních prvků žákům připomínáme," řekl Kužma s tím, že i členové jeho rodiny jdou příkladem. „Nosíme nejen klasické reflexní prvky, ale i nálepky a výrazné oblečení, neboť se tím podstatně snižuje riziko zcela zbytečné nehody," uzavřel Kužma.