„Práce byly zahájeny letos v listopadu, ukončeny budou v prosinci 2013. Díky výstavbě drenážní štoly chceme omezit přítok vody do prostoru injekční štoly. Ta se nachází přímo v hrázi. Tímto opatřením chceme snížit riziko poškození samotného těsnicího jádra hráze. Součástí záměru je také dotěsnění podloží hráze," vysvětlil technický ředitel Povodí Odry Petr Březina.

Díky výstavbě drenážní štoly se podle něj zvýší bezpečnost celé přehrady. Stavební náklady dosáhnou výše padesát milionů korun.

Povodí Odry plánuje i další opravy, které se uskuteční v rámci programu, který spadá pod ministerstvo životního prostředí. Hlavním cílem tohoto programu je zlepšení stavu přírody a krajiny. „V letošním roce Povodí Odry připravilo a podalo žádost o poskytnutí financí na sedm akcí, jejichž celková hodnota dosahuje 180 milionů korun. Jde hlavně o akce, které se zaměřují na revitalizace vodních toků, případně zprůchodnění migračních překážek (takzvaných rybochodů). Tyto projekty jsou naplánovány na období listopad 2013 až červen 2016," uvedl investiční ředitel Miroslav Janoviak. 

Odra přívoz revitalizace odstavného ramene

Akce revitalizace odstavného ramene zahrnuje oživení samotného ramene, zpřístupnění ostrova, propojení Odry a odstaveného ramene (balvanitý rybí přechod), výstavbu tůní a vegetační úpravy.

„Jedná se o výrazný zásah do ekosystému odstaveného ramene, který vyvolá výrazně pozitivní změny. Ty se projeví časem také ve vodní fauně a flóře. Díky revitalizaci bude možné vytvořit oddychovou zónu v průmyslové a těžbou poznamenané krajině. Budou zpřístupněna i místa, která dosud využívána být nemohou, a je tu i možnost návaznosti na sousedící Landek Park," vysvětlil investiční ředitel Povodí Odry.