Až kamerové zkoušky nastínily možné důvody, proč voda do rezervoáru neteče. Hlavním důvodem bude pravděpodobně poškozené potrubí. Město proto učinilo kroky, aby se pramen vrátil do původního stavu. „Získané informace nyní poslouží jako podklad pro zpracování projektové dokumentace na opravy pramene v Lískovci, která se už zpracovává. Zahrnovat bude i zmapování vodních pramenů. V současné době město řeší s Lesy ČR bezpečný přístup k místu, odkud voda nyní vytéká tedy k plastovému potrubí, které ústí pod rezervoárem," uvedla mluvčí frýdecko-mís-teckého magistrátu Jana Matějíková.

Primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký ujistil, že se město chce o známé poutní místo starat. „Proto jsme se už v loňském roce dohodli s církví, která vlastnila pozemek pod pramenem, aby ho na nás převedla. Díky tomu ho můžeme opravit. Postupně jsme začali připravovat studii," dodal primátor Michal Pobucký s tím, že informace o kvalitě vody jsou každý měsíc zveřejněny na webových stránkách města. Pokud přesto někdo nemá přístup k internetu, je u studánky vyvěšena cedulka s aktualizovanými výsledky hygienického rozboru. K prameni v Hájku v Lískovci si denně přijdou pro čerstvou vodu desítky lidí. Malebné místo v lesíku u kapličky se stalo oblíbenou lokalitou nejen turistů, ale především samotných obyvatel Frýdku-Místku a okolních obcí.

Například padesátiletého A. K. z Frýdku-Místku, který si pro vodu chodí už desítky let, by kromě opravy potěšila ještě i jiná věc. „Protože jsem pracující člověk, v zimních měsících, kdy se podstatně dříve stmívá, nemám prakticky šanci si vodu v Hájku nabrat, protože tam chybí osvětlení. Pokud by se odpovědným osobám podařilo zařídit aspoň jednu elektrickou lampu, nebyl bych v tom nijak limitovaný. Potěšilo by to určitě i další lidi. A protože se jedná o odlehlé místo, zvýšilo by to rozhodně i bezpečnost," navrhl muž „zlepšovák".