„Závod ve Frýdku-Místku bude výborná podívaná, časovka týmů je neuvěřitelně krásná disciplína. Lidé uvidí světové a hlavně české hvězdy, včetně Zdeňka Štybara a spol. Je dokonce možné, že uvidí i olympijského vítěze z Ria," uvedl Jaroslav Vašíček, předseda organizačního výboru závodu. Cyklisté by podle něj měli po startu pokračovat přes Sedliště, Bruzovice, Pazdernou až do Lučiny, odkud zamíří opět do Bruzovic a pojedou zpět do Frýdku-Místku.

Závod řešili zastupitelé na svém pondělním jednání, kdy rozhodovali o schválení dotace 400 tisíc korun. Šestatřicet zastupitelů dalo příspěvku zelenou, výše částky se ale nelíbila opoziční zastupitelce Adéle Řehové. „Neříkám, že tento závod nepodporuji, bohužel nesouhlasím s touto částkou. Bavíme se o prestižním závodu, ale 400 tisíc je obrovská suma. Domnívám se, že některé sportovní kluby nebo sociální odbor potřebují peníze více," namítla frýdecko-místecká zastupitelka.

Podle primátora Michala Pobuckého ale peníze nebudou utraceny na úkor jiné oblasti. „Je to snad poprvé, co dáváme 400 tisíc na takovou akci. Nejsme v dobách, kdy bychom měli málo peněz v rozpočtu. My dnes máme rezervu na další investiční akce do budoucna ve výši 80 milionů korun. Proto si můžeme dovolit částku na takovou propagaci města dát," řekl primátor města Michal Pobucký.

Zastánci příspěvku, kterých byla drtivá většina, argumentovali také prestiží závodu nebo třeba show pro diváky. „Měly by tady být elitní cyklistické stáje, závod má přenášet Česká televize. Některé etapy se jedou v Olomouckém kraji, ale na území Frýdku-Místku bude nejprestižnější akce, což je opravdu ta časovka," řekl na jednání náměstek primátora Pavel Machala s tím, že jednání o možnosti startu závodu ve městě začala už v minulém roce.

Pořadatelé i zástupci města počítají s mnoha diváky. „Je to nejen reklama města. Vezměte si, kolik je tady drobných podnikatelů lidé, kteří přijedou, budou někde bydlet, stravovat se nebo si třeba zajdou na aquapark," poznamenal Michal Pobucký.

Podle Jaroslava Vašíčka jezdci nebudou „izolováni" od diváků, zájemci si třeba budou moci říct o podpis. Pojede dvacet týmů, z toho tři české. Oproti klasické etapě tak kolem diváků projedou skupiny cyklistů zvlášť, podoba trasy jim umožní vidět každý tým dvakrát. „Vstupné se nikde platit nebude. Před startem zahraje na náměstí skupina Premier, budou tam atrakce pro děti a kvalitní občerstvení," uvedl Vašíček s tím, že lidé uvidí jezdce na kolech, jejichž cena se blíží k půl milionu korun. Trasou dlouhou sedmadvacet kilometrů by jezdci měli projíždět i rychlostí přes 50 kilometrů za hodinu.

V následujících dnech po časovce se pojedou tři etapy ta královská bude tradičně startovat v Mohelnici a končit ve Štenberku. V příštích letech by se podle Vašíčka měla jedna z klasických etap jet v Beskydech.