„V plánu je výstavba arboreta na pozemcích mezi hospicem a sídlištěm K Hájku. Na ploše přibližně dvou hektarů bude vysazeno mnoho druhů rostlin, trav a dřevin, a vzniknou zde odpočinkové plochy s lavičkami," prozradila mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Matějíková s tím, že se stavbou oploceného, ale veřejně přístupného arboreta by se mohlo začít ještě letos.

Minulý rok zastupitelé schválili rozpočet, ze kterého na stavbu vyčlenili 15,4 milionu korun.

Ve Frýdku-Místku také vyroste sad krajových a starých odrůd ovocných dřevin. Vedení města už zahájilo přípravné práce. „Vznikne na ploše původní zahrady, která byla součástí zámku a byla využívána jako užitkový sad. Celkem zde bude vysazeno 34 nových dřevin," popsala Jana Matějíková.

V minulých letech vznikl na neudržovaných pozemcích pod frýdeckým zámkem a ulicí Hasičskou park Jižní svahy a Zámecký park. Na více než čtyřhektarové ploše najdou návštěvníci zastřešené odpočívadlo a promenádní trasu s odpočinkovou terasou a dětským hřištěm.

Obyvatelé frýdeckého sídliště Slezská mají k dispozici od roku 2013 takzvaný park za knihovnou. Město odkoupilo soukromou zahradu a vybudovalo zde parkovou plochu, která je podle magistrátu hojně navštěvována.

Jedna z největších a nejnavštěvovanějších odpočinkových zón v centru města se nachází v Místku za starým autobusovým stanovištěm. Sady Bedřicha Smetany kromě altánů, desítek laviček nebo dětského hřiště nabízí od května také labyrint, který je podle mluvčí magistrátu Jany Matějíkové největší atrakcí svého druhu v městské zástavbě v Česku.

„Procházkou v něm člověk načerpá energii, kterou jeho organismus v dané chvíli potřebuje, posílí ale také svou tělesnou kondici, protože při cestě do středu labyrintu a zpět ujde 350 metrů," popsala mluvčí magistrátu města Jana Matějíková. Park je navíc v blízkosti břehů Ostravice a cyklostezky, která patři mezi nejvyhledávanější v regionu.

Sedmašedesátiletý Marek Eduard je s odpočinkovými zónami ve městě spokojen. „Já si myslím, že tomu město věnuje dostatečnou pozornost. Chodím často do Sadů Bedřicha Smetany a do parku na Riviéře. Překvapilo mě, že i na Slezské je pěkný park," zhodnotil muž z Frýdku-Místku. Osmnáctiletá Kristýna Onderková z Frýdku-Místku by ale uvítala zlepšení. „Mohlo by být více odpočinkových míst ve stínu," řekla Kristýna Onderková s tím, že často navštěvuje Sady Bedřicha Smetany.

Podle Jany Matějíkové vedení města kromě budování a zlepšování odpočinkových zón také obnovuje a zpestřuje veřejnou zeleň. „Kromě pravidelné výsadby dvouletek, letniček, keřů a stromů byly založeny také nové květinové záhony letniček z přímého výsevu, které za běžného letního počasí, tedy ne za extrémního sucha jako letos, nabízejí tisíce kvítku," sdělila mluvčí magistrátu.

Doplnila, že se to týká lokalit u starého autobusového stanoviště, v parku Pod Zámkem a v Janáčkově parku v ulici Revoluční. „V dalších letech chceme založit tyto květinové záhony i na dalších místech ve městě," dodala Jana Matějíková.