Deník sleduje

Zatímco v úsecích pro přeložku I/11, tedy Oldřichovice Bystřice a Nebory Oldřichovice, územní řízení skončilo už v roce 2009, v případě silnice I/68 Třanovice Nebory je situace o dost složitější. Firma Inkos, která pro Ředitelství silnic a dálnic přípravu zajišťuje, požádala o rozhodnutí o umístění stavby už před třemi lety v únoru.

Stavební úřad je sice vydal v srpnu 2009, krajský úřad ale rozhodnutí zrušil a vše vrátil k novému projednání. Řízení bylo předloni přerušeno, řešil se zejména nesoulad dokumentace s územním plánem obce Hnojník.

V únoru 2011 firma požádala o pokračování řízení, stavební úřad však zjistil, že v katastrálním území Třanovic došlo k přečíslování parcel a zároveň se změnily velikosti parcel vložením geometrického plánu stavby do katastru. Údaje v žádosti o umístění stavby nesouhlasily s aktuálními údaji z katastru nemovitostí, a úřad proto neměl dost podkladů, aby žádost posoudil.

„My jsme to přerušili do konce roku, aby měl investor dostatek času k doplnění podkladů,“ řekla před rokem redakci vedoucí třineckého odboru stavebního řádu a územního plánování Věra Pindurová. Předpokládalo se, že firma Inkos nevyužije celou lhůtu a podklady dodá „v průběhu několika měsíců“.

Starosta Třanovic Jan Tomiczek podle svých slov o přerušení řízení nevěděl, nepovažoval to však za zásadní problém. „Já si myslím, že to není žádná fatální chyba a komplikace. Není to složité, jde jen o to, vysvětlit a aktualizovat čísla parcel. Nic víc,“ prohlásil Tomiczek. Silnice povede nejen přes parcely v Třanovicích a Hnojníku, ale projednávání se týká i pozemků ve Stříteži a Ropici.

Situace se přitom za posledních 12 měsíců téměř nezměnila úsek stále nemá pravomocné územní rozhodnutí, a takové tempo přípravy může už brzy znamenat obrovský problém.

I o tom budou starostové z oblasti jednat v pátek 23. března na třinecké radnici.