„V těchto vedrech musíme neustále kontrolovat teploměr v chladících boxech, aby se nám maso nezačalo kazit. Nemůžeme si opravdu dovolit nic podcenit, protože zaměstnanci hygieny, veteriny a České obchodní inspekce docházejí na pravidelné kontroly. Odebírají i vzorky. Například u tlačenky kontrolují trvanlivost. Proto zákazníci nemusí mít obavy, že by si domů odnesli závadné výrobky," ubezpečovala včera prodavačka Marta Plevanová z pojízdného stánku „zabíjačka z Větřkovic" s tím, že v současné době jdou nejvíce na odbyt klobásky, špekáčky a uzená žebírka. „Máme všechno bez mouky, sóji a bez lepku. Hodně se griluje, takže na nezájem si nemůžeme stěžovat. Konkrétně u nás se extrémní teploty na úbytku zákazníků projevily jen minimálně," dodala Marta Plevanová.

„Chodím tady nakupovat pravidelně, takže se vůbec nebojím, že bych koupila ,chycené´ maso. Když si něco koupím, doma to ihned tepelně upravuji. Je to jen otázka převozu, který by neměl trvat zbytečně dlouho. Maso se v teplu rychleji kazí," doporučovala Drahoslava Tošenovská z Frýdku-Místku. Třeboňský kapr, což je název sousedního stánku, který pravidelně nabízí čerstvé uzené a chlazené ryby, včera po poledni problémy v souvislosti s teplem řešil. „V současných podmínkách musíme používat přídavný motor. Jeden totiž nestíhá dostatečně chladit. Jen tak se dostaneme na požadovaných nula stupňů. Hygienici k nám chodí poměrně často, takže ani my nemůžeme riskovat. Nebudeme přece platit zbytečné pokuty," uzavřela zdejší prodejkyně.