„Strávili jsme tady příjemnou hodinku," poznamenala učitelka Ivana Ševčíková. Její kolegyně Ivana Kabilová během procházky dětem vyprávěla také legendy, které se k místu vztahují například tu, jež má vysvětlovat původ kamenného lva.

„Podle jedné legendy tu kdysi dávno žil krutý zámecký pán. A prý tady měl i živé lvy. Ty podle této legendy živil ženami, které se mu už nelíbily a přestaly ho zajímat," líčila Ivana Kabilová.

Zajímavá přitom může být i budoucnost zámku, nad kterým už mnozí lámali hůl. Do roku 2004 zámek fungoval jako onkologická klinika a patřil České republice, přičemž právo s jeho nakládáním měla Fakultní nemocnice Ostrava.

Vyřizují povolení

Město mělo o zchátralý areál zájem už dřív, vše se ale podařilo dotáhnout až v roce 2013. Paskov za část areálu zaplatil více než sedmadvacet milionů korun.

V loňském roce se podařilo zprovoznit atrium, ve kterém se konají svatební obřady, tím ale podle starosty Petra Baďury proměna areálu nekončí. „Máme zpracovánu studii rekonstrukce bývalého lůžkového pavilonu na pětadvacet malometrážních jednotek určených pro seniory," připomněl včera paskovský starosta. „Momentálně je to ve fázi vyřizování územního rozhodnutí," dodal.

O tom, jak se areál postupně mění, se mohou místní přesvědčit už příští týden.

Akce s názvem „Prohlídka zámku Paskov aneb Na zámku se pracuje i v zimě" se koná v sobotu 28. února od 13 do 17 hodin. Vstupné je dobrovolné.

O tom, že na prohlídku přijde, uvažuje třeba paskovský důchodce Arnošt Švrček.

„Konečně se to opravuje. Bydlím tady dost dlouho, přes čtyřicet roků, a osud zámku mi není lhostejný. Nevím, co z toho bude jestli nějaký domov pro důchodce nebo něco jiného," řekl včera redakci 72letý muž. A poté zavzpomínal na dobu, kdy v areálu fungovala klinika.

„To víte, že mě zajímá, co s tím zámkem bude. Dole je obřadní síň, tam už je to nové a pěkné. Hned bych tam měla svatbu, kdybych se znova vdávala," reagovala u nákupního střediska čtyřicátnice Zdenka. „Na prohlídce jsem tam byla už vloni. Možná se půjdu podívat i letos. Zajímá mě to, vždyť tady bydlím," zdůraznila žena, která nechtěla prozradit své celé jméno. Podle starosty Petra Baďury chodí na prohlídky 400 až 500 lidí. „Doufám, že jich opět bude tolik jako loni. Věřím, že lidé budou chtít vidět změny k lepšímu, které se tady udály," prohlásil.

Součástí chystané akce budou i výstavy, jedna z nich představí také významné držitele paskovského panství.

„Na výstavě bude i vizualizace projektu. Lidé tedy uvidí, jak by to mělo vypadat," řekl Petr Baďura k projektu rekonstrukce bývalého lůžkového pavilonu. Podle něj je předčasné mluvit o nákladech, už nyní je ale jasné, že řádově půjde o padesát milionů korun. „Teoreticky by se na to mohla získat i dotace," pravil starosta. Součástí chystané akce bude i filmové představení za snížené vstupné.