Nepřijetí zákona vnímají hospodští různě. „Mé přání je, aby se to zakázalo," shrnul Zdenek Mikulenčák, jenž provozuje restauraci Bullawa a stejnojmenný hotel v centru Jablunkova. Podnik má kuřáckou i nekuřáckou část, v době obědů v restauraci hosté nekouří. Mikulenčák naznačil, že projednávání zákona detailně nesledoval, ale nelíbí se mu „tanečky" a nekonečné debaty s pozměňovacími návrhy, které poslanci předvádějí. „Na to, abych ty jejich diskuse sledoval, nemám čas. Ale to, co se tady děje, je úplná šílenost. Tak ať to buď schválí, nebo ať to nechají na hospodských," prohlásil.

Provozovatel bystřické restaurace Bowling Club Aleš Pezda je naopak rád, že plošný zákaz kouření v restauracích a barech zatím nehrozí. „Projednávání jsem nesledoval, akorát jsem slyšel, jak to dopadlo. Protikuřácký zákon? Já si myslím, že je to blbost. Nevidím důvod, proč by měli takto omezovat velkou část lidí," řekl Deníku s tím, že bystřický podnik má vyhrazené prostory i pro nekuřáky. „Je to odděleno tak chytře, že pokud si někdo v podniku zapálí, v nekuřácké části to ani nejde cítit. A přes léto si v restauraci téměř nikdo nezapálí, lidé stejně sedí venku," dodal.