V Jablunkově už má projekt tradici, loni v únoru do horských lázní v Karlově Studánce odjelo celkem dvaačtyřicet lidí. Polovinu celkové částky zaplatil Moravskoslezský kraj, město se podílelo čtvrtinou sumy a zbývající čtvrtinu si doplatili rodiče, takže byl pobyt cenově dostupný pro většinu zájemců.

„Zájem o ozdravný pobyt byl velký. Jedna rodina onemocněla, ale neměli jsme problém sehnat náhradníky,“ řekla vedoucí jablunkovského odboru školství a kultury Terezie Müllerová. Také letos může město i rodiče počítat s krajskou dotací, s penězi na projekt opětovně počítá také městský rozpočet.

Isar
Policisté ve Frýdku-Místku mají novou posilu. Podívejte se, jmenuje se Isar

Města a obce mohou žádat Moravskoslezský kraj o dotace na ozdravné pobyty dětí předškolního věku a také žáků prvního stupně základních škol, a to od loňského října až do října letošního roku. Na tyto pobyty, které musí trvat alespoň dvanáct dní, vyčlení Moravskoslezský kraj 13,5 milionu korun.

Například pro město Jablunkov schválil kraj dotaci ve výši 240 tisíc korun. Cílem dotačních programů je pomoci dětem, které navštěvují školy a školky v oblastech s dlouhodobě zhoršenou kvalitou ovzduší. Děti na čistém vzduchu zregenerují síly, posílí svou imunitu a mají větší šanci vyhnout se onemocnění dýchacích cest.

Ozdravné pobyty organizačně zajišťují zpravidla radnice, které většinou také finančně přispívají z vlastních rozpočtů.

Ilustrační foto.
V sadech začalo kácení stromů

„Je skvělé, že se děti alespoň na pár dní dostanou mimo oblast se zhoršenou kvalitou ovzduší. Nejhorší to bývá v topné sezoně, kdy bývají z hlediska jemného poletavého prachu časté smogové situace,“ řekla náměstkyně hejtmana Jarmila Uvírová.

V kraji je tři sta obcí, podmínky pro poskytnutí dotace na ozdravné pobyty splňují zhruba dvě třetiny z nich. Příspěvek z rozpočtu kraje získali loni také v Řepištích, a to na pobyt žáků prvního stupně tamní základní školy.

Plánovaný podzimní pobyt byl ale pro malý zájem ze strany rodičů zrušen, takže dotace nebyla čerpána. Z Frýdecko-Místecka se v seznamu úspěšných žadatelů v rámci dotačního programu pro roky 2018 až 2020 objevila obec Raškovice, peníze budou použity na ozdravný pobyt pro děti z prvního stupně.

Ilustrační foto
Požár na Frýdecko-Místecku si vyžádal jednu oběť
Jiří Polanský (v červeném) je historickým střeleckým rekordmanem Třince.
Rekordman Jiří Polanský: Vždyť já ani nejsem střelec!