Důležitý dokument stvrzuje, že nejoblíbenější pivo na Moravě je reprezentantem kvalitního českého pivovarnictví. Výraz „české pivo“ je oficiálním chráněným zeměpisným označením, které je zapsáno u Evropské komise na základě žádosti Českého svazu pivovarů a sladoven. „Zapsání označení Evropskou komisí je bezesporu velkým zahraničním úspěchem českého pivovarnictví a přispěje k zachování českého pivního fenoménu v jeho tradičním pojetí. Proto jsme si nechali oprávněnost jeho užívání potvrdit příslušnou autoritou.“ říká manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák.

O tzv. soulad se specifikací požádal Plzeňský Prazdroj, kde Radegast patří, orgány SZPI. Na základě tohoto ohlášení SZPI prověřovala vzorky piva, zda jsou v souladu s definovanými analytickými parametry Českého piva a provedla audit v pivovaru Radegast, zda výroba probíhá v souladu s definovaným výrobním procesem. „Označení české pivo je abecedou českého pivovarství, základ. My ale jdeme trošku dál a kritéria máme ještě přísnější,“ dodal Kaňák.

Součástí auditu byla kontrola dokladů o původu surovin (například dodací listy), kontrola jakostních parametrů surovin (laboratorní rozbory nebo údaje od dodavatele surovin). Inspektoři prověřovali průběh výroby včetně varních listů (složení sypání a chmelení, teplota a čas rmutování, záznamy o chmelovaru) a protokolů o kvašení (záznamy o použitých kvasnicích, průběh teploty kvašení), v laboratoři zkoumali analytické parametry výroby mladiny (zákal, extrakt, hořkost, dosažitelné prokvašení) i hotového výrobku (alkohol, extrakt, barva, hořkost, pH a další).