Frýdecko-místecký policejní mluvčí Vlastimil Starzyk uvedl, že při současných dopravních akcích kontrolují i chodce, zda novelu zákona dodržují. „V žádném případě tyto chodce nepokutujeme. Akce jsou zejména na preventivní bázi, kdy policisté chodcům reflexní prvky rozdávají a opětovně zdůrazňují nutnost a vhodnost jejich používání," konstatoval policejní mluvčí.

Přestože povinnost chodců „svítit" platí mimo obce, na prevenci dbají i strážníci v Třinci.

„V místech, kde se s nimi setkáváme, z devětadevadesáti procent nemusejí prvky mít. Nicméně jim to připomínáme. Já osobně bych dal do zákona, že by je lidé měli mít všude, nejen mimo obec," zdůraznil šéf třineckých strážníků Josef Kužma. Větší smysl prevence vidí u dětí než u dospělých.

„Často pracujeme na školách oslovujeme děti a nějaké pásky při větších akcích také rozdáváme, a to nejen teď kvůli tomu zákonu, ale už dávno před ním. A když děti potom upozorňují rodiče, je to úplně ideální," doplnil ředitel Městské policie Třinec.

To, že děti například reflexní pásky či nálepky mohou mít doma už z dřívější doby, potvrdil i ředitel Základní školy Petra Bezruče Frýdek-Místek. „Prevence se děje kontinuálně už několik let třeba v rámci dopravní výuky," řekl ředitel Zbyněk Šostý s tím, že škola doporučuje rodičům, aby dětem kupovali batohy s doplňky odrážejícími světlo.