Regionální zemědělci bojují s konkurencí z dovozu různými způsoby. Farmy nabízí samosběr ovoce a zeleniny, zeleninové bedýnky a na trhu se objevily i prodejny s výpěstky pouze od regionálních dodavatelů. Sehnat zeleninovou bedýnku v dnešní době už není problém ani v menších obcích. Bedýnky od farmářů obsahují zpravidla sezonní zeleninu jako saláty, kedlubny, brambory a plodiny, které aktuálně dozrávají.

Mezi lidmi roste zájem nakupovat potraviny s prokazatelným původem a od lokálních dodavatelů. Bedýnky bývají k dispozici zpravidla v intervalu čtrnácti dní. „U nás na farmě jsme od bedýnek upustili, lidé si stěžovali, že nestihnou vše zpracovat, zeleninu od farmářů si lidé mohou zakoupit přímo v naší prodejně ve Fryčovicích,“ uvedl Kamil Kublák, majitel farmy Kublák. Farma se zaměřuje na pěstování brambor, kmínu, máku a pohanky a obhospodařuje přes 200 hektarů zemědělské půdy.

No Name
Trh řemesel uzavře náměstí

Ve fryčovické prodejně si lidé mohou zakoupit celer, cibuli, petržel, mrkev a zelí od regionálních zemědělců. „Sucho dalo letošní úrodě zabrat, výpěstky jsou menší než loni, ale nemohu říct, že by úroda byla vyloženě špatná,“ doplnil Kamil Kublák. Lidé, kteří si chtějí vybrat zeleninu a ovoce na přání a ještě k tomu ušetřit, mohou navštívit farmy, které umožňují samosběr. Tuto možnost nabízí například farma Lička v Sedlnici, Studénce a v Rychalticích. Lidé si mohou ve vyhrazených termínech sami posbírat jahody, třešně, švestky, jablka i zeleninu a drobné ovoce.

„V září chystáme v Rychalticích v rámci samosběru podpůrně-vzdělávací akci o jablkách, jejich odrůdách a skladování,“ uvedla Hana Ličková, z farmy Lička.

Ilustrační foto
V regionu opět zaútočil včelí mor. Ohnisko je v Palkovicích
Ilustrační foto
V kraji zůstává neobsazeno přes 18 tisíc volných míst