Úpravy za téměř šest milionů korun odstartovaly v říjnu loňského roku. Kraj na ně poskytl dotaci ve výši dvou milionů korun, další téměř čtyři miliony uhradila organizace z vlastních zdrojů. Rehabilitační oddělení v Metylovicích prošlo radikální proměnou. „Rekonstrukce změnila nevyhovující a zastaralé prostory našeho rehabilitačního oddělení v moderní pracoviště, ve kterém poskytujeme léčbu nejen externím pacientům, ale i dětem během léčebného pobytu podle určené diagnózy neurologická, respirační, obezita a ortopedické vady. V posledních pěti letech dochází k markantnímu zvýšení nárůstu dětských i dospělých pacientů, kteří rehabilitační péči potřebují," řekla náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Odborného léčebného ústavu Metylovice Gabriela Rumíšková.

V ústavu vznikla i mořská lázeň

Úpravami vznikly nejen samostatné cvičebny, ale i pracoviště pro individuální rehabilitaci se speciálními cvičeními. Například pro Vojtovu metodu nebo Bobath koncept. Přibyla mořská lázeň pro léčení kožních a respiračních onemocnění, prostory pro elektroléčbu, magnetoterapii a vodoléčbu, nově vznikla i herna s kuchyňkou pro ubytované matky s dětmi.

„Do zlepšování úrovně krajských zdravotnických zařízení se snažíme podle možností investovat rovnoměrně. Chceme, aby se v nich dobře cítili klienti, kterým zařízení nabídne špičkovou léčbu v komfortním prostředí, jako tomu je v opraveném rehabilitačním oddělení léčebného ústavu v Metylovicích, ale aby měl také náležité zázemí personál. Bez něj by to ve zdravotnictví prostě nešlo," podotkl hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Kraj v posledních letech poskytl léčebnému ústavu v Metylovicích mimo jiné téměř deset milionů korun na zateplení zařízení, 852 tisíc na úpravu parku nebo necelé dva miliony na rekonstrukci kotelny. „Odborný léčebný ústav v Metylovicích patří v našem kraji mezi unikátní pracoviště, které poskytuje péči dětem ve věku od tří do patnácti let s chorobami nervové, oběhové a dýchací soustavy či pohybového ústrojí. Má svou vlastní mateřskou a základní školu, je zde také ambulance praktického lékaře pro děti a dorost z Metylovic. Ústav prochází postupnou modernizací a dostavbou, jednotlivá oddělení jsou průběžně vybavována moderní lékařskou technikou," uzavřel náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Jiří Martinek.