Poté, co z architektonické soutěže vzešel vítězný návrh na rekonstrukci kina Petra Bezruče, včera rozhodli frýdecko-místečtí zastupitelé o pokračování v projektové přípravě. Dříve než v roce 2017 se ale město do přestavby nepustí. Rozhodne i to, jestli pomůžou dotace.

„Jsem přesvědčen, že budova bude mít smysluplné využití. Většina divadelních představení je vyprodána a potřebujeme objekt s vyšší kapacitou," řekl ředitel Národního domu Jakub Tichý.

Prioritou je dotace

Kino Petra Bezruče bylo postaveno v roce 1972, od té doby nikdy neprošlo rekonstrukcí. Od roku 2008 se v kině nepromítá a budova pozvolna chátrá, kulturní akce se v ní konají pouze v omezené míře. Náklady na revitalizaci kina se odhadují na 200 milionů korun. „Prioritně bojujeme o to, abychom získali dotaci. O způsobu financování bude rozhodovat zastupitelstvo města," uvedl primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký.

Variant na financování je více. „Čekáme na konec roku, kdy bude jasno v dotačních titulech. Zpoždění v dotačních programech je obrovské," doplnil náměstek Karel Deutscher. Pokud by město nezískalo peníze ze zdrojů odjinud, mohlo by podle představ vedení města každoročně jít z rozpočtu 40 až 50 milionů korun ročně do finanční rezervy na rekonstrukci kina.

Podle šéfa organizace Národní dům, která spravuje kulturní objekty ve Frýdku-Místku, by provoz zrekonstruovaného budovy neměl městskou kasu výrazněji zatížit. „Podporuje-li město nyní svá kulturní zařízení částkou 12,5 milionu korun ročně, nepředpokládám, že by tato částka měla razantně růst, pokud budeme provozovat i rekonstruovanou budovu," míní Jakub Tichý. S tím souhlasí i architektonický tým, který zvítězil v soutěži na revitalizaci kina.

„Provozní náklady by měly být nižší nebo stejné. Přidáme některé nové technologie, ale domnívám se, že je budeme moci lépe regulovat," řekl architekt Pavel Rada.