Výpravní budova na autobusovém stanovišti v Třinci-Starém Městě prochází kompletní modernizací.

Donedávna nevábně vyhlížející objekt je od poloviny července pro veřejnost zcela uzavřen. O prázdninách výrazně změní svou podobu, a cestující se tak po mnoha letech dočkají důstojného a příjemného zázemí.

„Na stavbě právě probíhají stavební práce na střeše, což se týká zateplení a výměny stávající střešní krytiny včetně nového hromosvodu. Ve vnitřních prostorách jsou vyzděny všechny vnitřní příčky včetně elektroinstalace, jsou provedeny vnitřní omítky a osazeny okenní výplně otvorů. Taktéž je provedeno podlahové topení a hrubá podlaha. Nyní probíhají obkladačské práce keramických dlažeb a obkladů," sdělila redakci Šárka Szlaurová, která má na třineckém městském úřadu na starosti vztahy k veřejnosti.

„Podle doposud provedených prací by se termín odevzdání díla měl stihnout, to znamená, že budova by měla být uvedena do provozu od pondělí 27. srpna," zdůraznila Šárka Szlaurová.

Architektka Blanka Petrovová, která je autorkou návrhu, již dříve upozornila, že dispozičně se změní především vnitřek budovy. „Čekárna se rozdělí na část pro cestující a nákup jízdenek, druhá část bude oddělena uzavíratelnou prosklenou stěnou, kde bude k dispozici občerstvení s vlastními provozními hodinami. Projekt počítá také se zázemím pro zaměstnance a řidiče," naznačila.

Největším přínosem rekonstrukce má být oddělení WC, které bylo přímo v budově čekárny a bylo i zdrojem nepříjemného zápachu. Veřejné toalety budou doplněny o jedno bezbariérové WC a budou přístupné pouze zvenčí. Veškeré přístupy jak do čekárny, tak na toalety budou bez bariér, v objektu se dále počítá s kamerovým systémem, který se napojí na městskou policii.

Služby informační kanceláře společnosti Veolia Transport Morava jsou provizorně a dočasně poskytovány v přistaveném autobuse, a to od 7 do 15 hodin. V autobuse je zajištěno například nabíjení hotovosti do elektronických peněženek či prodej studentských průkazů. Od 27. srpna by mělo odbavení cestujících probíhat již v nové výpravní budově.

Vedení města zároveň jedná s železárnami, aby byl v další fázi rekonstruován i podchod, který na výpravní budovu v Třinci-Starém Městě navazuje.