V Oldřichovicích pod lanovkou na Javorový vrch se nyní opravuje zhruba 1250 metrů vodovodu. Vymění se také technologické vystrojení, elektroinstalace a upraví se i automatická tlaková stanice, díky které jsou zásobovány výše položené domy v lokalitě.

Několik provizorních oprav bylo na vodovodu provedeno již v roce 2012. Z důvodu praskání potrubí se ovšem muselo přistoupit k celkové rekonstrukci. Nové potrubí se uložilo do hloubky 130 centimetrů – původně bylo na některých místech uloženo pouze 20 centimetrů pod zemí. To pomohlo k zajištění dostatku pitné vody ve všech ročních obdobích, ale také k zajištění dostatku vody pro požární potřeby a v zimě pro zasněžování svahu. „Na stavu starého potrubí se podepsaly klimatické podmínky a silné mrazy, které způsobily praskání a netěsnosti, v jejich důsledku se voda po trati ztrácela,“ uvedla mluvčí Třince Šárka Szlaurová.

Oprava za 5 miliónů korun začala v červenci 2014 a dokončila se začátkem října téhož roku.

Nyní by měla být modernizace potrubí ukončena na začátku podzimu. „Náklady přesáhnou šest miliónů korun. Díky nim se zlepší tlakové poměry v síti, ale především bude zvýšena kapacita vodovodu, která aktuálně dosahuje svého limitu. Umožníme tak v budoucnu napojení dalších odběratelů a nebudeme nijak bránit potencionálnímu rozvoji oblasti,“ řekl technický ředitel SmVaK Ostrava Martin Veselý.

Další rekonstrukce vodovodu probíhají také v Bystřici v části Škubňa nebo ve Frýdku-Místku v ulici Pod Štandlem a Podpuklí. Práce by měly být hotové na přelomu září a října.

Stavba obchvatu Třince u Nebor.
Obchvat Třince: Brzy má být hotovo