Průtoky zde dosahují dokonce historických minim pro toto období, Ostravice a Olše mají deset až dvacet procent průtoků běžných na přelomu dubna a května. V jesenických tocích je situace lepší a průtoky jsou zde vyšší díky doznívajícímu tání, i tak jde ale jen o třicet až padesát procent obvyklého průtoku v tomto období.

Těrlická přehrada za snížené hladiny.
Ukradli nám vodu, lamentují lidé u Těrlické přehrady

Díky tání jsou nádrže Slezská Harta a Kružberk plné, zato na beskydských nádržích Morávka, Žermanice a Těrlicko se už projevují nižší přítoky a jejich hladiny netradičně pro tuto sezonu klesají.

Přehrada Slezská Harta je na počátku roku 2018 zcela zaplněna.
OBRAZEM: Slezská Harta prochází zatěžkávací zkouškou

Přehrada Slezská Harta:

„V souladu s manipulačními řády bylo nutné omezit i odtok z těchto přehrad. Nádrž Šance má v letošním roce také ještě sníženou hladinu z důvodu dokončované rekonstrukce vodního díla,“ upřesnila mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Za dobu téměř padesátileté existence nádrže Šance zaznamenali vodohospodáři jen jednou, že by dubnová hodnota přítoku byla ještě nižší než letos, a to v roce 1974.

Přehrada Šance:

Na dně přehrady Šance:

„Pokud se však podíváme na letošní období od února do dubna, nebyly v historii přehrady dosud zaznamenány tak nízké přítoky za tyto tři navazující měsíce,“ přiblížila mluvčí Povodí Odry.

I v roce 2015, tedy v roce extrémního sucha, trvaly vyšší přítoky do přehrady až do poloviny května a vlastní sucho začalo v červnu. Nejvyšším v historii přehrady je také průměr z ranních teplot za měsíc duben.

Žermanická přehrada v době sucha v roce 2015.
Sucho, chybí voda... Hladina Žermanické přehrady dále klesá