Na prahu jubilejního roku stého výročí vzniku samostatného československého státu byly hlavním tématem setkání společné česko-slovenské aktivity a podpora vzájemné přeshraniční spolupráce.

Letošní rok se v Třinci ponese v duchu řady kulturně společenských akcí za účasti našich sousedů ze Slovenska.

„Těším se na letošní rok, kdy nás čeká řada společných setkání. Naše vzájemné vztahy jsou moc pěkné, čehož si velmi vážím. Žilina je nám velmi blízko, a to nejen geograficky. Máme společné zájmy, Slováci jsou pravidelnými hosty na našich akcích a spojuje nás řada velkých témat jako je doprava, čistá mobilita a Smart city. Předáváme si ale zkušenosti i z mnoha dalších oblastí,“ uvedla starostka Věra Palkovská a zdůraznila také rovinu kulturní a společenskou.

Setkání na Úřadě Žilinského samosprávného kraje s novou župankou Erikou Jurinovou a následně s primátorem města Žilina Igorem Chomou se zúčastnil také Petr Šiška, spoluautor nové československé pohádky Když draka bolí hlava.

„Díky Čmoudíkovi přechází čeština plynule do slovenštiny a naopak. Čtenáři si tak mohou uvědomit historickou sounáležitost obou slovanských jazyků a zjistit, jak blízko a přitom daleko mají k sobě dva národy někdejšího Československa, jehož vznik nám připomene v roce 2018 už sté výročí této významné události,“ říká k nové pohádce Petr Šiška.

Odchyt psa - ilustrační foto
V Ropici bojují proti volně pobíhajícím psům